Rôzne

Známa gaštanová aleja v Strážskom: Prehodnotili zdravotný stav stromov a toto je výsledok

Je jednou z dominánt neďalekého mestečka Strážske. Na gaštanovú aleju je krásny pohľad a bezpochyby prispieva aj k lepšiemu životnému prostrediu.

Ilustračný obrázok k článku Známa gaštanová aleja v Strážskom: Prehodnotili zdravotný stav stromov a toto je výsledok
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Strážske v spolupráci so správcom verejnej zelene prehodnotilo zdravotný stav pagaštanov v aleji na Mierovej ulici, pričom bolo vybraných 30 kusov drevín, ktoré boli v zlom zdravotnom stave a boli poškodené. Podľa samosprávy dochádzalo pri nárazových vetroch k odlamovaniu aj veľmi hrubých konárov a ohrozovaniu bezpečnosti premávky na ceste I. triedy, ako aj osôb pohybujúcich sa po chodníkoch v meste. „K prehodnoteniu stavu gaštanov mesto pristúpilo na základe podnetov občanov a skúseností Hasičského a záchranného zboru Michalovce,“ uvádza mesto na svojej webovej stránke.

Odbor starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu Michalovce rozhodol o výrube. Každý navrhovaný strom bol podľa mesta posudzovaný individuálne. V tomto období došlo podľa slov riaditeľa mestského podniku služieb Jozefa Fedorka k výrubu siedmich kusov, pracovníci mestského podniku budú v odstraňovaní drevín pokračovať v jeseni tohto roka. Povolenie na výrub majú do konca marca 2017.

Mesto by chcelo štiepku z výrubu pagaštanov konských použiť na mulčovanie záhonov v mestskom parku, ktorý je v širokom okolí známy výskytom medvedieho cesnaku. Drevnú hmotu v súčasnosti zvážajú do areálu technických služieb. Mestský podnik momentálne čaká na vhodné technologické zariadenie určené na spracovanie štiepky.

V aleji bude ešte v tomto roku zrealizovaná výsadba 46 kusov nových stromčekov, ktorú má povinnosť vykonať súkromná spoločnosť a v budúcom roku vysadí mesto ešte desať nových sadeníc.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM