Rôzne

Zážitky na počkanie: Návštevníkov Vinianskeho jazera čaká magický deň!

Vinianske jazero i neďaleký hrad predstavujú obľúbené letné lokality Zemplínčanov. Radi tam chodievate aj vy? Upriamte teraz pozornosť. Už onedlho sa na týchto miestach veru budú diať neobyčajné a aj zvláštne veci.

Ilustračný obrázok k článku Zážitky na počkanie: Návštevníkov Vinianskeho jazera čaká magický deň!
Zdroj: TASR

Jánske ohne nad Šíravou – taký názov má program zvykov predkresťanského sveta Slovanov, z ktorých sa mnohé udržali minimálne do 20. storočia. Iba ťažko nájsť vhodnejšie miesto, ako starobylý hrad pri obci Vinné. Obľúbený jednodňový festival prinesie pre návštevníkov kultúrny i hudobný program. Chýbať nebudú ani tradície, zvyky a čary svätojánskej noci.

Po stopách hradného pána

Na Vinianskom jazere zažijete svätojánsku prehliadku zvykov a tradícií. Uvidíte zručnosť remeselníkov, započúvate sa do zemplínskych piesní a určite neobídete stánky s občerstvením, v ktorých nebudú chýbať ani miestne špeciality. Podujatie štartuje v sobotu 25. júna o 11. hodine. Ako informuje obec Vinné, pre deti bude pripravený nafukovací hrad či kolotoč, predstaví sa aj Gitarové múzeum zo Sobraniec.

„Popoludní od 13:30 sa začne program hromadným výstupom na Viniansky hrad,“ zverejnili z Vinného. Nebude len taký obyčajný, pretože podľa starej povesti sa na hradnom kopci usídlili čerti… Dobrovoľníci, ktorí sa už niekoľko rokov starajú o opravu hradu, budú prezentovať výsledky svojej práce i ukážky dávneho bojového umenia. Zážitok by nebol úplný, ak by ste nevyužili príležitosť vyjsť na hrad, opradený tajomnými príbehmi o hradnom pánovi. Ak budete mať šťastie, na hrade vás ponúkne kastelán vínom z tristoročného štepu, ktoré potvrdzuje, že názov obce pod hradom nevznikol náhodou

Magická noc

Jánska noc otvára zem na miestach, kde ležia poklady. Má kúzelnú moc a v spojení s Jánskymi ohňami i neopakovateľné čaro. Práve preto v tento čas vo Vinnom priblížia ukážky ľudového liečiteľstva a bylinkárstva. Program potrvá až do večerných hodín. Ako uvádza Vinné, posledným bodom bude vatra o 20.30. Vyvrcho­lením podujatia bude práve toto zapálenie piatich svätojánskych ohňov. Jánske ohne nad Šíravou sa teda rozhoria 25. júna 2016 pri Vinianskom jazere.

Môže vás zaujímať:

Šírava oslávi 50-tku netradične: Celá letná turistická sezóna sa bude niesť v RETRO štýle!

Amfiteáter na Šírave odhalil svoje lákadlá: Toto všetko môžete zažiť počas letnej sezóny!

Plavba na Šírave strhla veľkú pozornosť: Pozrite, kto nastúpil na výletnú loď, FOTO vnútri

Foto: ilustračné

Pálenie Jánskych ohňov na Vinianskom jazere
1
Galéria
Jánske ohne 2016
1
Galéria
Zdroj: KSK
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM