Rôzne

Zažite s nami návrat do konca stredoveku: Takto by vyzerali správy z Humenného!

Humenné už čochvíľa oslávi 701. výročie prvej písomnej zmienky o meste. Viete, čo sa tu vlastne dialo práve v tomto období?

Ilustračný obrázok k článku Zažite s nami návrat do konca stredoveku: Takto by vyzerali správy z Humenného!
Zdroj: TASR

Ako by vyzerali správy z Humenného v stredoveku? Tak hlavne by ste si ich nečítali na mobile či notebookoch ako to robíte práve teraz a určite by nebolo k dispozícii ani toľko dostupných informácií.

Každopádne pri príležitosti osláv 701. výročia sme pre vás pripravili podobne ako prehľad správ sumár niekoľkých zásadných udalostí z konca stredoveku (v rámci Uhorska sa stredovek zväčša datuje od roku 476 do roku 1526), ktoré sa odohrali v našich končinách a teda z obdobia kedy pochádza prvá písomná zmienka o Humennom (1317).

Začiatkom 14. storočia je politická situácia v Uhorsku zložitá, vymiera rod Arpádovcov a začali boje o kráľovský trón. Panovníkom sa stáva Karol Róbert, pánom Humenného je Peter Peten, ktorý sa neskôr zapojil do vzbury proti panovníkovi. Vzbura bola potlačená, Peter Peten odchádza do vyhnanstva a panovník udelil skonfiškovaný majetok svojmu prívržencovi Filipovi Drugetovi.

A práve o tomto je prvá písomná zmienka o našom meste – v listine z roku 1317 sa uvádza Humenné ako darovaný majetok.

V Humennom tak začala éra Drugetovcov, ktorí sa stali na viac ako 300 rokov zemepánmi Humenného.

Dominantou mesta je vodný hrad, stred mesta tvorí obdĺžnikové námestie, cez ktoré preteká Kudlovský potok a z ktorého vychádzajú malé ulice. A na námestí (zhruba na mieste, kde sa dnes nachádza VÚB banka) stojí aj kostol sv. Petra s farou.

V 15. storočí sa v Humennom usadil františkánsky rád a kostol si postavili mimo námestia (na mieste dnes farského kostola).

Aj v tomto storočí dochádza k divokým politickým pomerom a v jeho prvej polovici sa Humenného zmocňujú vojská Jána Jiskru a bratríkov. Humenné dobíja späť panovník Matej Korvín, ktorý nastúpil na trón v roku 1458.

Aj on však zažíva sprisahanie, Humenné sa načas ocitá v rukách poľského vojska, Matej Korvín toto sprisahanie však napokon úspešne potláča. Bojov proti vojenským oddielom poľského kráľa Kazimíra sa mal dokonca osobne zúčastniť a táto vojenská výprava je známa ako humenské ťaženie…

Tak toto bola krátka ukážka udalostí, ktoré sa tu odohrali v čase okolo roka, kedy pochádza prvá písomná zmienka o Humennom. Neboli to ľahké časy… Práve v tomto období sa však Humenné povznáša z dediny na mestečko.

Historické fakty sme čerpali z publikácie Dejiny Humenného (2002).

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM