Rôzne

Zachránila 70 ľudí. Cenu mesta Humenné udelia aj hrdinke z vojnových čias

Výnimočné príbehy majú za sebou viaceré osobnosti späté s mestom Humenné. A práve niektorým z nich bude venované piatkové slávnostné zastupiteľstvo.

Ilustračný obrázok k článku Zachránila 70 ľudí. Cenu mesta Humenné udelia aj hrdinke z vojnových čias
Zdroj: TASR

V piatok sa v rámci Pamätných dní mesta Humenné uskutoční už tradične aj slávnostné zasadnutie Mestského zastupiteľstva, na ktorom sa udelia Ceny mesta Humenné a Ceny primátorky mesta.

Cenu mesta In memoriam dostanú rodáčka Blanka Efrat Bergerová a akademický maliar Orest Dubay starší. Cenu mesta okrem nich dostane aj známy folklorista Miroslav Kerekanič, ktorý v súčasnosti pracuje ako odborný pracovník pre hudbu a spev Vihorlatského múzea. Cenu primátorky mesta dostanú futbalový tréner Alexander Bochyn, dlhoročná detská lekárka Magdaléna Pašková a taktiež ortopéd Ján Kľoc.

Vráťme sa však teraz k úplne prvej menovanej. Blanka Efrat Bergevá. Meno tejto rodáčky možno nepozná každý Humenčan, no jej silný príbeh nenechá nikoho chladným.

Detstvo prežila v Humennom

Odvaha a statočnosť tejto židovskej dievčiny zachránila pred istou smrťou 70 ľudí. Blanka Bergerová prežila svoje detstvo v rodnom meste, no počas prenasledovania Židov počas druhej svetovej vojny, bola nútená odísť z mesta spolu s rodičmi a súrodencami, aby sa vyhla deportácii do koncentračných táborov.

Záchrana pred smrťou

Svoj úkryt našla rodina v bunkroch v lese nad obcou Staré Hory pri Banskej Bystrici. Po čase úkryt odhalili nacisti a chceli všetkých postrieľať. Za obeť padla sestra pani Bergerovej. Na naliehanie a prosby Blanky Bergerovej nacisti upustili od popravy sedemdesiatich ľudí, vrátane viacerých rodín z Humenného, ktorí sa v tomto bunkri nachádzali.

Spomienky na život rodiny Bergerovej oživil jej syn, Dr. Avihou Efrat. Ten vydal knižne chronologicky spísaný dokument, ktorý zachytáva obdobie II. svetovej vojny a osudy jednotlivých členov jeho rodiny pod názvom „Najväčší biznis môjho života“. Kniha mala veľký ohlas nielen v Humennom, ale aj po celom Slovensku, v Izraeli, USA a Kanade.

Informácie pre spravodajský portál Humenné 24 poskytla Michaela Dochánová z tlačového referátu Mestského úradu v Humennom.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM