Rôzne

Začali osádzať náhradné premostenie v Strážskom: Kedy po ňom prejdú prvé autá?

Osádzanie náhradného premostenia si vyžiada obmedzenie pohybu po zachovanej časti pôvodného mosta i pre peších.

Ilustračný obrázok k článku Začali osádzať náhradné premostenie v Strážskom: Kedy po ňom prejdú prvé autá?
Zdroj: Dnes24.sk

Náhradné premostenie cez rieku Laborec v Strážskom by malo byť osadené do konca týždňa.

Prejazd osobných automobilov, záchranných zložiek a malých autobusov cez neho bude realitou najneskôr v pondelok 10. februára. Informoval o tom predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka v pondelok počas kontrolného dňa.

Čo spôsobilo časové sklzy?

„Môžem skonštatovať, že práce, až na malé časové sklzy, ktoré boli spôsobené informáciami, o ktorých sme predtým nevedeli, prebiehajú podľa harmonogramu a v poriadku. Dnes sa začne osádzať náhradné premostenie a malo by byť osadené do konca tohto týždňa. Najneskôr od budúceho pondelka budú môcť jazdiť všetky osobné automobily, záchranné zložky a malé autobusy cez toto dočasné premostenie,“ informoval médiá Trnka s tým, že spomínané časové sklzy spôsobil nález technických otvorov v pilieroch pôvodného mosta, ktoré bolo treba zabetónovať a tiež štrajk autodopravcov.

„Nebolo možné v tom čase previezť celú plošinu, ktorá bude osadená. Keďže ide o nadrozmerný náklad, bol s tým trochu problém,“ vysvetlil.

Obmedzenia aj pre peších

Osádzanie 24 panelov s veľkosťou tri krát päť metrov, vytvárajúcich náhradné premostenie, si podľa slov riaditeľa oblasti Sever spoločnosti Swietelsky Petra Pitoňáka vyžiada obmedzenie pohybu po zachovanej časti pôvodného mosta i pre peších.

Počas výstavby mostného provizória bude používaná ťažká mechanizácia. Sú to veľké, nadrozmerné prvky, s ktorými bude treba manipulovať a hrozil by pohyb ľudí pod zaveseným bremenom, ktorý všetky bezpečnostné predpisy zakazujú,“ uviedol s tým, že dobu potrebnú na uloženie jedného panela odhaduje na pol hodiny, pričom k sprístupneniu mosta pre peších budú počas osádzania konštrukcie pristupovať operatívne, podľa potreby.

Ako doplnil, mostné provizórium, ktoré po takmer štyroch mesiacoch opäť spojí mesto Strážske s miestnou časťou Krivošťany pre motorovú dopravu, bolo dimenzované pre potreby armády. Jeho základná nosnosť je 60 ton.

Most cez rieku Laborec v Strážskom je pre motorovú dopravu uzavretý od 14. októbra 2019, kedy došlo k zrúteniu časti jedného z chodníkov na ňom. Následný statický posudok preukázal potrebu komplexnej rekonštrukcie cestnej stavby. Finančné náklady potrebné na náhradné premostenie a výstavbu nového mosta odhaduje KSK na 2,4 milióna eur.

Pozrite si v pripojenej galérii zábery z dňa, kedy došlo k zrúteniu časti mosta.

FOTO z miesta: V Strážskom sa zrútila časť mosta!
5
Galéria

Hl. foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM