Rôzne

Výtvarný plenér v humenskom skanzene? Do zbierok pribudlo už vyše sto diel

Medzinárodný výtvarný plenér Insita organizujú v Humennom už po 13. raz. Za predošlé ročníky pribudlo do zbierok Vihorlatského múzea viac ako 100 diel.

Ilustračný obrázok k článku Výtvarný plenér v humenskom skanzene? Do zbierok pribudlo už vyše sto diel
Zdroj: Dnes24.sk

A to od domácich i zahraničných umelcov. Výber z nich by mal byť vystavený v tzv. galérii pod holým nebom. Jej situovanie však zatiaľ nie je známe.

Niektoré sochy sa nachádzajú priamo v areáli Expozície ľudovej architektúry a bývania, kde plenér prebieha. Ako uviedol etnológ VM Jozef Fundák, nie je to správne, keďže skanzen má verejnosti priblížiť architektúru v takej podobe, aká kedysi bola, teda bez cudzích prvkov. „Je škoda, aby tie diela zostali kdesi v depozitári,“ uviedol s tým, že galéria by mohla vzniknúť v múzeu alebo niekde v mesta.

Na aktuálnom ročníku, ktorý vyvrcholí v piatok (14. 7.) improvizovanou vernisážou, tvoria spolu desiati maliari a rezbári z domova i zo zahraničia. „Niektorí účastníci sú už stálicami,“ pripomenul Fundák s tým, že sa snažia, aby bol každý ročník trochu iný. Absolvujú aj výlety po regióne, v rámci ktorých spoznávajú tunajšiu kultúru. Doteraz podporilo myšlienku vzájomného rozvíjania výtvarných zručností a kultúrnej výmeny skúseností s dôrazom na insitný a ľudový prejav vyše 160 umelcov z takmer desiatich európskych krajín.

Projekt v tomto ročníku podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia, Národné osvetové centrum Bratislava a Prešovský samosprávny kraj.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM