Veronika Hunyadiová Správy

Výstavba atletického oválu napreduje. Futbalové ihrisko ostane zachované

Bežecká trať a sektory na rôzne športy. V Humennom rastie poriadne atletické športovisko.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba atletického oválu napreduje. Futbalové ihrisko ostane zachované
Zdroj: Mesto Humenné

Humenné je jedným z 23 miest, v ktorých sa uskutoční výstavba alebo rekonštrukcia atletického štadióna spolufinancovaná z prostriedkov, ktoré vyčlenila prostredníctvom Slovenského atletického zväzu (SAZ) slovenská vláda.

Atletický zväz poskytne Humennému na výstavbu moderného šesťdráhového 400-metrového oválu 250-tisíc eur. Suma predstavuje tretinu výdavkov, zvyšné dve tretiny financuje mesto.

Výstavba napreduje

Prvá fáza prác, prekládka teplovodných a elektrických NN rozvodov, optických rozvodov, výstavba oporného múra kvôli zväčšeniu 400-metrového oválu, je v záverečnej fáze. Začala sa druhá fáza, ktorej výsledkom bude bežecká (tartanová) atletická dráha. Práce druhej fázy sa začali v polovici septembra. Termín dokončenia športového objektu pri ZŠ Hrnčiarska je naplánovaný do 31. októbra 2022.

„Aktuálne sa na oporný múr osádzajú zakrytové dosky. Ukončiť sa má odvodnenie, kanalizácia s napojením do šachty. V druhej fáze sa začali realizovať zemné práce, odkopal sa starý antukový povrch atletickej dráhy, ktorý bol dlhodobo neudržiavaný a narušený zeminou. Geodet už zameral pláň na nový atletický ovál. Tiež sa realizuje drenáž a elektrické rozvody. Čoskoro prídu na rad podkladné vrstvy pre tartanovú dráhu,“ poznamenal Slavomír Jančík z Odboru koncepcie a rozvoja mesta.

Moderné športovisko

Projekt rieši rekonštrukciu existujúceho 400 metrov dlhého atletického oválu a vybudovanie atletických sektorov pre hod kladivom, hod diskom, skok do výšky s viacúčelovou plochou, skok do diaľky a trojskok, skok o tyči, vrh guľou a hod oštepom. Súčasťou bežeckého oválu bude aj vodná priekopa s púzdrami pre osadenie pevnej prekážky.

Po rekonštrukcii má vzniknúť atletický areál zodpovedajúci požiadavkám medzinárodnej asociácie atletickej federácie IAAF so 400-metrovou bežeckou dráhou, na ktorej bude šesť dráh na ovále a osem dráh na rovinke pred tribúnou a sektormi pre jednotlivé atletické disciplíny. Futbalové ihrisko v pôvodnej veľkosti ostane zachované, naďalej funkčné bude aj umelé zavlažovanie.

Prečítajte si tiež

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM