Rôzne

Vihorlatské múzeum ide s dobou, na youtube má vlastný kanál: Čo na ňom nájdete?

Na známej internetovej databáze videí Youtube môžete natrafiť na kanál s názvom Vihorlatské múzeum Humenné. Prvé videá boli pridané v týchto dňoch. Čo je na nich k videniu?

Ilustračný obrázok k článku Vihorlatské múzeum ide s dobou, na youtube má vlastný kanál: Čo na ňom nájdete?
Zdroj: YouTube.com

Minuloročný projekt digitalizácie historických artefaktov v réžii Prešovského samosprávneho kraja (PSK) zdokumentoval zaujímavé časti expozície Vihorlatského múzea (VM) v Humennom. Na pôde hornozemplínskeho múzea boli vytvorené snímky rôznych predmetov, od mincí až po drevený kostolík nachádzajúci sa v skanzene.

„Takto digitalizované múzejné zbierky sú využiteľné na ďalšie vedecké zhodnocovanie, vzdelávanie, kultúrny relax či reprezentáciu a propagáciu krajiny doma i v zahraničí,“ informovala vtedy Ivana Strakošová z VM.

A práve digitalizácia umožnila teraz Vihorlatskému múzeu krok k spopularizovanie našich končín. Na celosvetovo známom Youtube totiž v pondelok zavesili objektové panorámy niekoľkých zbierkových predmetov. Pri každom z nich je i popis.

Pozrieť si na youtube môžete mincu z polovice 2. storočia pred Kristom nájdenú v intraviláne obce Ptičie, renesančnú loveckú ručnicu zo 17. storočia a ďalšie pozoruhodné predmety z Vihorlatské­ho múzea.

Vihorlatské múzeum v Humennom
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM