Rôzne

Viete o tom? V Humennom si budete môcť dať zdarma vyšetriť vodu

Ako je na tom vaša voda? Už čoskoro si ju môžete nechať v Humennom zadarmo orientačne vyšetriť. Naštudujte si, kde a ako.

Ilustračný obrázok k článku Viete o tom? V Humennom si budete môcť dať zdarma vyšetriť vodu
Zdroj: TASR

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Humennom pripravil pre záujemcov orientačné vyšetrenie vody zdarma. Stane sa tak pri príležitosti Svetového dňa vody.

Spomínaný úrad sídliaci na Ul. 26. novembra v stredu 22. marca v čase od 8.00 hod. do 12.00 hod. ľuďom zdarma orientačne vyšetrí ich vodu z vlastného zdroja a taktiež poskytne bezplatné odborné poradenstvo.

„Orientačné vyšetrenie vzorky vody bude zamerané na stanovenie obsahu dusičnanov a dusitanov pomocou testovacích prúžkov. Na analýzu postačuje 200 ml vzorky vody, ktorú je vhodné odobrať do čistej fľaše (sklo, umelá hmota),“ uvádza RÚVZ so sídlom v Humennom.

Zároveň však upozorňuje, že vyšetrenie v uvedenom rozsahu – stanovenie dusičnanov a dusitanov, nepostačuje na vyhodnotenie vzorky vody ako pitnej vody. „V prípade záujmu o vyšetrenie ďalších ukazovateľov kvality vody je možné túto požiadavku riešiť formou platenej služby,“ doplnil tento úrad.

Poradenstvo sa bude týkať oblasti zdravotnej bezpečnosti pitnej vody, ďalej spôsobu využívania tejto vody v domácnosti, ochrany týchto zdrojov pred ich znečisťovaním a ďalších problémov súvisiacich s vodou.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM