Správy

Veterinári odporúčajú dočasné zrušenie chovov ošípaných aj na hornom Zemplíne

Dôvodom je šírenie nákazy afrického moru ošípaných (AMO).

Ilustračný obrázok k článku Veterinári odporúčajú dočasné zrušenie chovov ošípaných aj na hornom Zemplíne
Zdroj: TASR/AP

V súvislosti so stúpajúcim rizikom zavlečenia nákazy afrického moru ošípaných (AMO) do drobnochovov ošípaných a tiež pre nízku biologickú ochranu chovov odporúča riaditeľka Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Humennom Helena Dziaková chovateľom na hornom Zemplíne dočasné zrušenie chovu domácich ošípaných.

Usmernenie adresuje všetkým obciam a mestám v okresoch Humenné, Snina a Medzilaborce s tým, aby o ňom informovali svojich obyvateľov.

Keďže je vývoj AMO v Maďarsku, Poľsku a na Ukrajine nepriaznivý, Dziaková v liste pripomína, že vysoko rizikovými sú práve pohraničné oblasti Slovenska.

„V nadväznosti na vážnu situáciu v šírení AMO v pohraničných oblastiach navrhujeme im odporučiť dočasné zrušenie chovu domácich ošípaných a nezakladanie nového chovu do odvolania,“ adresuje preto výzvu samosprávam a chovateľom.

Zvýšené riziko

Ako Dziaková doplnila, v okresoch Humenné a Snina, ktoré sú veterinármi vnímané ako vysoko rizikové oblasti, registrujú spolu 95 nekomerčných a osem komerčných chovov ošípaných.

V Medzilaborskom okrese, ktorý je nárazníkovou oblasťou AMO zo severu, chovatelia oficiálne zaregistrovali 11 nekomerčných chovov ošípaných.

Agrorezort v tejto súvislosti upozorňuje, že v prípade akejkoľvek zmeny správania sa, respektíve pri narušení zdravotného stavu alebo v prípade úhynu domácej ošípanej je majiteľ zvieraťa povinný tento stav ihneď nahlásiť príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe a súkromnému veterinárnemu lekárovi.

AMO, ktorý zabíja domáce a divé ošípané, na Slovensku prvýkrát potvrdili 25. júla 2019 v domácom chove v obci Strážne v okrese Trebišov.

Dosiaľ nákazu zaznamenali v šiestich okresoch – Trebišov, Michalovce, Košice-okolie, Košice-mesto, Rožňava a Rimavská Sobota.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM