Rôzne

V Snine možno vyrastie biblická záhrada: Bola by prvá na Slovensku, o čo ide?

Jednou z aktuálnych investičných priorít Sniny je rekonštrukcia budovy malého kaštieľa a priľahlého historického parku v susedstve tamojšej nemocnice. O alternatívach jej revitalizácie diskutovala radnica s poslancami mestského zastupiteľstva.

Ilustračný obrázok k článku V Snine možno vyrastie biblická záhrada: Bola by prvá na Slovensku, o čo ide?
Zdroj: TASR

jednou z alternatív zamýšľanej revitalizácie je prestavba parku pri kaštieli na netradičnú biblickú záhradu. Bola by tak zrejme prvou na území nielen Slovenska ale aj Česka.

„Je to pomerne nový produkt sakrálnej turistiky, na trhu je asi 17 rokov. Na celom svete je približne 1500 biblických záhrad s výmerou od 10 árov do 250 hektárov. V Poľsku sú zatiaľ štyri, na území Slovenska a pravdepodobne i Čiech zatiaľ žiadna,“ informoval MsZ v týchto dňoch architekt Jozef Bajus.

S podporou EÚ?

Projekt biblickej záhrady v Snine je teda jednou z alternatív, ktorú by mohla v rámci aktuálnej výzvy, zameranej na obnovu historických pamiatok, finančne podporiť Európska únia. Mesto by sa v prípade získania eurodotácie podieľalo na celkových nákladoch projektu iba piatimi percentami.

Čo je biblická záhrada

„Podstatou biblickej záhrady je z prírodných materiálov a terénnych daností, ako aj na základe tradovaných udalostí, vytvoriť krajinársky cenný oddychový priestor, v ktorom budú umiestnené rastliny spomínané v Biblii. Tie by bolo možné prepojiť s umelecky stvárnenými výjavmi z Biblie, náučnými panelmi, tečúcou vodou, odpočinkovým sedením a podobne,“ vysvetlil Bajus.

V náboženskej knihe sa podľa jeho slov spomínajú stovky druhov rastlín, ktoré možno nájsť aj na území Slovenska. „Mnohé z nich rastú bežne aj u nás.“

Rozhodne sa do niekoľkých týždňov

Či sa napokon samospráva rozhodne pre netradičnú záhradu, alebo iný koncept revitalizácie parku pri kaštieli, bude jasné o niekoľko týždňov. Prvú alternatívu už predbežne odobril Krajský pamiatkový úrad. Biblická záhrada ale môže vzniknúť nie na celej, ale iba v okrajovej časti parku. Sninskí poslanci sú pri tejto téme zatiaľ nejednotní.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM