Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

V okolí Morského oka videli medveďov. TOTO nám prezradila zoologička!

Dostali sa k nám zaujímavé informácie. Tie hovoria o tom, že v okolí Morského oka a aj v ďalších častiach oblasti Vihorlatu boli spozorované medvede.

Ilustračný obrázok k článku V okolí Morského oka videli medveďov. TOTO nám prezradila zoologička!
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Dostali sa k nám informácie, ktoré hovoria, že v okolí Morského oka, ktoré sa nachádza vo Vihorlatských vrchoch, boli spozorované medvede. Očitému svedkovi sa ich dokonca v Porube pod Vihorlatom podarilo odfotografovať. Podľa neho, pravdepodobne išlo o medvedicu s mláďatami.

Sledované celoročne

Ako uviedla zoologička Zuzana Argalášová zo Štátnej ochrany prírody SR – Správa CHKO Vihorlat, Vihorlatské vrchy sú stálym stanovišťom medveďa hnedého. Vo Vihorlatských vrchoch registrujú pobytové znaky a priame pozorovania, ktoré dokazujú, že nejde len o prechodný pobyt.

Vo Vihorlate sú medvede sledované celoročne a sledovaná tu bola aj medvedica s mláďaťom.

Podľa informácii z CHKO Vihorlat dnes majú turisti, či poľovníci v prírode nainštalovaných množstvo foto-pascí, preto je aj informácií o výskyte a migrácií medveďov viac ako bolo pred 10 rokmi. Medvede podľa slov Z. Argalášovej majú veľké domovské okrsky, veľkosť na ktorej sa pohybujú závisí od dostupnosti a rozloženia potravy, aj na populačnej hustote. „Ak niekto odfotí medvede pri Porube pod Vihorlatom a o týždeň ich odfotí v lesoch nad vedľajšou dedinou v Jovse, môžu to byť tie isté jedince,“ povedala pre náš spravodajský portál Z. Argalášová,

Dodala, že je známe, že v lete a na jeseň medvede migrujú za bohatšími zdrojmi potravy alebo navštevujú miesta, kde poľovníci prikrmujú zver, pri ktorých môže dôjsť k dočasnej koncentrácií viacerých jedincov na menšej ploche.

Dávať o sebe vedieť

Zoologička však podotkla, že v posledných rokoch je aj zvýšený pohyb (turistov, či hubárov) po lesoch a preto je možné, že môžu medveďa vyrušiť a môže dôjsť skôr k stretu a týmto živočíchom.

„Čo sa týka toho, ako sa zachovať pri strete, lepšie je sa vyhýbať takýmto situáciám (dávať o sebe v lese vedieť, vyhýbať sa kritickým časom – skoro ráno a neskoro večer). Každý medveď aj okolnosti sú rozdielne, preto je ťažké odporúčať, aké presné zásady majú platiť pri strete s týmto živočíchom,“ upozornila Argalášová.

Aj napriek tomu, že sa v súčasnosti pohybuje po Vihorlate mnoho turistov, CHKO Vihorlat zatiaľ neeviduje prípady, že by došlo k stretu turistov s týmto živočíchom. Medveď môže byť aktívny cez deň aj v noci, v závislosti od podmienok biotopu, potravy a ľudskej aktivity. „Z väčšiny informácií o ich presunoch vo Vihorlate je vidieť, že sú aktívne prevažne v noci,“ prezradili nám na záver z CHKO Vihorlat.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM