Správy

V núdzovom tábore pribudla aj kaplnka. Útechu v nej hľadajú utečenci aj hasiči

Duchovnú službu a krízovú intervenciu neposkytujú kňazi v štátnych službách v týchto dňoch len vojnovým utečencom z Ukrajiny, ale i ľuďom, ktorí im pomáhajú.

Ilustračný obrázok k článku V núdzovom tábore pribudla aj kaplnka. Útechu v nej hľadajú utečenci aj hasiči
Zdroj: TASR/Jana Ďurašková

Improvizovanú kaplnku preto zriadili aj v tábore dočasného núdzového bývania (ETC) v Humennom. Ako povedal kaplán Hasičského a záchranného zboru Pavel Mikoláš, odpoveď na otázku „prečo“ uňho hľadajú všetci.

Liturgia s tlmočníkom

„Predovšetkým prichádzajú hasiči, ľudia, ktorí tu pomáhajú. Nie je to ťažké len pre utečencov, je to ťažké aj pre nás, aj my sme prvýkrát v takejto situácii. Zápasíme aj my, stretnutie v kaplnke je pomocou aj pre nás,“ povedal. Sväté liturgie celebroval Mikoláš v ETC zatiaľ trikrát. V nedeľu (20. 3.) ešte v priestoroch veľkokapacitného stanu slúžiaceho ako jedáleň, v stredu už v kaplnke, ktorú k tomuto stanu pristavali.

Ako duchovný ozrejmil, na rímskokatolícke liturgie prišli pravoslávni a gréckokatolícki veriaci z Ukrajiny s „rešpektom“, nevedeli, čo očakávať. „Sčasti nám však rozumejú a vedia, že sa modlíme k jednému Bohu,“ doplnil s tým, že pokiaľ to situácia umožňuje, liturgiu do ukrajinčiny prekladá tlmočník. Otčenáš zaznieva po ukrajinsky.

Podľa jeho ďalších slov sa vojnoví utečenci v prvých dňoch po príchode na Slovensko potrebujú najprv vyrovnať s tým, čo sa v ich krajine stalo, čo zažili. „Verím, že aj takáto miestnosť plná dobra im v tom aspoň čiastočne pomôže,“ dodal.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM