Rôzne Správy

V Humennom to vrie: Na výsledok rokovania čakali pred úradom dve stovky ľudí!

Pokiaľ nedôjde k dohode medzi vláknarskou firmou Nexis a výrobcom energií Chemes, ohrozených je 400 pracovných miest.

Ilustračný obrázok k článku V Humennom to vrie: Na výsledok rokovania čakali pred úradom dve stovky ľudí!
Zdroj: Dnes24.sk

Výsledkom viac ako štvorhodinového rokovania medzi zástupcami spoločností Nexis Fibers a Chemes Humenné je záväzok vláknarskej firmy pripraviť návrh dohody o odbere energií a realizovaní platieb, ktorou sa má počas víkendu zaoberať výrobca energií.

Pokiaľ k dohode medzi vláknarskou firmou Nexis a výrobcom energií Chemes nedôjde, ohrozených je 400 pracovných miest. Stretnutie spoločností sa po prvý raz od vyostrenia situácie uskutočnilo v piatok na mestskom úrade v Humennom za mediácie primátora Miloša Merička.

Reakcie po stretnutí

„Boli to veľmi náročné negociácie. Obe strany si vyjadrili svoje stanoviská a myslím, že aj hlbšie pochopili, o čo sa jedná,“ uviedol Meričko s tým, že konečný verdikt majú vyniesť v pondelok. „Verím, že zachovanie 400 pracovných miest je v záujme všetkých,“ doplnil.

„Potvrdzujem, že Nexis bude intenzívne v najbližších hodinách pracovať na tom, aby predložil nejakú ďalšiu svoju predstavu Chemesu. Budeme robiť všetko pre to, aby k dohode došlo. Pokiaľ by sa tak nestalo, my zotrvávame na tom stanovisku, ktoré je dnes a budeme žiadať, aby sa rešpektoval platný právny stav,“ uviedol pre médiá právny zástupca Nexis Fibers Matej Sedláček. Dodal, že súčasťou návrhu budú nielen ceny, ale i „ďalšie podmienky, ktoré s tým súvisia“.

„Spoločnosť Chemes čaká na návrh spoločnosti Nexis Fibers, ku ktorému sa vyjadrí najneskôr v pondelok,“ skonštatoval tlačový hovorca Chemesu Branislav Sobinkovič.

O čo ide?

Dôvodom sporu medzi spoločnosťami sú odoberané energie, ich cena a výška uhrádzaných platieb. Výrobca energií, v ktorého priemyselnom areáli zároveň vláknarska firma sídli, pristúpil minulý piatok (17.4.) k obmedzeniu dodávok energií a médií pre Nexis, počas víkendu dodávku niektorých úplne zastavil.

Svoje správanie odôvodňuje tým, že Nexis za odoberané energie a médiá riadne neplatí a nerešpektuje ceny, ktoré mu Chemes účtuje. „Zásadný vplyv na rozhodnutie o obmedzení energií malo nezaplatenie reštrukturalizačnej splátky k 31. 3. 2020 schválenej súdom v prospech Chemes a taktiež nezaplatenie splátky ostatným veriteľom,“ informovala v pondelok (20. 4.) spoločnosť Chemes.

Podľa vyjadrenia vedenia Nexis Fibers požiadala spoločnosť pre krízu súvisiacu s novým koronavírusom, ktorá obmedzila 40 percent ich výroby, svojich veriteľov o odklad dvoch kvartálnych reštrukturali­začných splátok. „Na túto žiadosť sme dostali zamietavé odpovede len vo vzťahu k približne štyrom percentám splátok,“ priblížila vláknarska firma s tým, že inak pravidelné zálohové predplatby za energie a médiá svojmu dodávateľovi platila.

Riadila sa pritom podľa svojich slov cenami energií určenými ÚRSO a tiež poslednou existujúcou dohodou oboch strán, keďže má za to, že spoločnosť Chemes vo svojom priemyselnom parku účtuje za energie a médiá niekoľkonásobne vyššie ceny než iní výrobcovia energií. V tejto veci sa spoločnosť obrátila i na protimonopolný úrad. Pre obmedzenie dodávok energií podala i trestné oznámenie v súvislosti s podozrením na vydieranie zo strany Chemesu.

Uznesenie súdu

Podľa uznesenia Okresného súdu Humenné zo 14. apríla 2020, ktorým súd vyhovel návrhu Nexisu na nariadenie neodkladného opatrenia, je Chemes povinný zdržať sa akýchkoľvek úkonov smerujúcich k prerušeniu, obmedzeniu alebo zastaveniu dodávok energií a médií. Nexis Fibers je, naopak, za dodané energie povinný uhrádzať svojmu dodávateľovi týždenné zálohové platby vo výške 142 140 eur s DPH vopred. Podľa vedenia podniku tak vláknarska firma vo štvrtok (16. 4.) aj urobila.

Na výsledky rokovania čakalo pred humenským mestským úradom i približne 200 zamestnancov Nexisu. Ako sa vyjadril predseda odborového zväzu spoločnosti Nexis Fibers Ladislav Vinkler, nešlo o organizované stretnutie, ale o „posledný a zúfalý postoj zamestnancov“ obávajúcich sa o svoju prácu.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM