Veronika Hunyadiová Správy

V Humennom stále odstraňujú následky storočnej vody! Vyviezli už tony odpadu, FOTO

Práce prebiehajú nepretržite už od minulého týždňa, kedy sa mestom prehnala storočná voda. Vytopené ostali pivnice, garáže aj domy.

Ilustračný obrázok k článku V Humennom stále odstraňujú následky storočnej vody! Vyviezli už tony odpadu, FOTO
8
Galéria

Povodeň, ktorá sa prehnala Humenným 18. augusta, narobila vo viacerých častiach mesta rozsiahle škody. Práce na odstraňovaní následkov prebiehajú už celý týždeň. Pracovníci technických služieb doposiaľ vyviezli 26 ton odpadu.

V meste aktuálne platí druhý stupeň povodňovej aktivity, ktorý potrvá do ukončenia záchranných prác.

Ako informovala Veronika Lattová z tlačového oddelenia mestského úradu, odstraňovanie škôd komplikovala najmä mokrá pôda. Ťažká technika mala problém dostať sa do zaplavených záhrad, a muselo sa pár dni čakať, kým pôda vyschne. „Práce však neustále prebiehajú v miestach, kde je to možné,“ dodala Lattová.

Počítajú škody

Podľa slov primátora mesta Miloša Merička povodne zasiahli najmä severnú časť mesta, kde stojí až 950 rodinných do­mov.

„Do veľkej miery bol poškodený súkromný majetok, čiže domy, pivnice, dvory a záhrady. Došlo však aj k zaplaveniu viacerých ulíc a ciest, ktoré sú mestským majetkom,“ dodal.

Ako doplnila Lattová, so škodami úzko súvisia aj náklady pri odstraňovaní dôsledkov povodne. „Uskladnenie jednej tony odpadu na skládke činí približne 50 eur. Netreba zabudnúť ani na náklady súvisiace s prácou pri čistení a odvoze, ktorý ešte stále prebieha,“ dodala s tým, že tieto náklady budú znášať Technické služby mesta Humenné.

Čistenie potokov

Na čistení mesta po povodni sa podľa prednostky mestského úradu Valérie Kurťákovej podieľajú všetci členovia krízového štábu. „Technickým službám budú nápomocní aj zamestnanci mestských organizácií. Je potrebné vyčistiť nánosy z potoka Lieskovec na Gaštanovej ulici,“ doplnila.

Pri odstraňovaní škôd spolupracuje mesto aj so Slovenským vodohospodárskym podnikom, ktorý používa svoju techniku a mechanizmy na čistenie tokov, ktoré sú v ich správe.

V lokalite Kudlovce vyčistili vodohospodári približne 120 metrov od mosta, ktorý vedie popri základnej škole až smerom k rodinným domom. Spevnili breh na Humenskom potoku a upravili jeho koryto. V oblasti Hubková je pri prvom rybníku vyčistené okolie od nánosov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM