Rôzne

Už túto nedeľu v Brekove: Hradné slávnosti pripomenú udalosti spred 400 rokov

Drugethovské hradné slávnosti, ktoré sú naplánované na nedeľu na Brekovskom hrade, pripomenú udalosti spred 400 rokov. Tu sú bližšie informácie.

Ilustračný obrázok k článku Už túto nedeľu v Brekove: Hradné slávnosti pripomenú udalosti spred 400 rokov
Zdroj: TASR

„Písal sa rok 1618. Na hrade Brekov si panstvo rozpráva o novotách. Z okien pražského hradu vraj protestantskí vzbúrenci vyhodili ľudí nášho cisára. Aj sedmohradské knieža Bethlen sa zastrája rebéliou. Náš cisár Ferdinand II. Habsburský to určite nenechá len tak. A na hrad prichádza náš pán veľkomožný gróf Juraj Humenský (Juraj III. Drugeth) s manželkou Katarínou. Prichádza z ďalekej Viedne. Z rúk nášho cisára Ferdinanda II. Habsburského práve prijal jeden z najvyšších úradov v Uhorsku – úrad krajinského sudcu uhorského kráľovstva. Získal aj najvýznamnejšie ocenenie, ktoré udeľovali habsburskí cisári – Rád zlatého rúna. Čaká ho určite skvelá budúcnosť,“ približujú vtedajšie historické udalosti organizátori podujatia, ktoré sa uskutoční v nedeľu 29. júla o so začiatkom o 14:00 hod.

Ako informoval riaditeľ Združenia na záchranu Brekovského hradu Stanislav Macinský, pre návštevníkov je tiež pripravená komentovaná prehliadka hradu so sprievodcom, otvorená bude aj vlani zrekonštruovaná vínna pivnica, ale aj múzeum pod hradom, kde si budú môcť záujemcovia prezrieť ukážky doterajších nálezov.

Opravy na hrade iniciuje Združenie na záchranu Brekovského hradu od roku 2009. Všetky práce realizujú pôvodným spôsobom. Aktuálne tam pracuje 20 riadnych zamestnancov. V tomto roku by chceli podľa riaditeľa zrealizovať vrchný vchod do spomínanej vínnej pivnice, venujú sa tiež oprave objektu, ktorý predstavuje vstup na nádvorie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM