Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Tisíce vzácnych zvierat na Šírave: Prileteli z ďalekej Sibíri

Tisíce vzácnych druhov pôvodom zo Sibíri možno aktuálne pozorovať v okolí Zemplínskej šíravy a Senianskych rybníkov. Ochranári hovoria asi o 20 000 jedincoch.

Ilustračný obrázok k článku Tisíce vzácnych zvierat na Šírave: Prileteli z ďalekej Sibíri
Zdroj: Čitateľ Adam

Podľa odhadov ochranárov našlo v tejto oblasti útočisko pred tuhou zimou až 20 000 husí. Ako o tom informuje Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat, do strednej a južnej Európy sa presunuli za teplejšou zimou zo Škandinávie a severných častí Ruska.

Nocujú na vode

„Tam, kde zvyčajne hniezdia, územie pokrýva momentálne sneh,“ uvádzajú ochranári s tým, že jediným miestom na Slovensku, kde ich možno aktuálne pozorovať, je dolný Zemplín a jeho dve veľké vodné plochy.

„Hladina vodnej nádrže je pre vtáctvo akýmsi útočiskom pred dravcami. Nocujú preto na vode,“ vysvetlili. I preto podľa ich ďalších slov zimuje na Zemplínskej šírave a Senianskych rybníkoch niekoľko druhov vodných vtákov.

Zhromaždiská husí

Husi sú najľahšie pozorovateľné zrána, keď odlietajú v početných kŕdľoch na okolité polia a lúky za potravou.

Ako ochranári doplnili, Zemplínska šírava v minulosti medzi veľké zhromaždiská husí nepatrila. „Keby bola aj tu zem pod snehom a voda v nádrži zamrznutá, odleteli by južnejšie, do Maďarska,“ dodali.

Pozrite si aj fotogalériu od Radoslava Paukova, ktorý zachytil zasnežené Vinianske jazero a Šíravu.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Michaloviec a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Šírava a Vinianske jazero pod bielou perinou
16
Galéria
Zdroj: Radoslav Paukov
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM