Rôzne

Tá paráda bola k videniu zatiaľ len raz: Bude Valaškovský most osvetlený denne?

Počas osláv mesta si mohli Humenčania a spol. vychutnať ozajstnú parádu - nasvietený Valaškovský most. Po nich sa však reflektory na mieste už nenachádzajú.

Ilustračný obrázok k článku Tá paráda bola k videniu zatiaľ len raz: Bude Valaškovský most osvetlený denne?
Zdroj: Dnes24.sk

Minulý týždeň sa v Humennom uskutočnili oslavy 700. výročia mesta. Počas nich bol Valaškovský most slávnostne uvedený medzi národné kultúrne pamiatky. A práve pri tejto príležitosti si mohli nielen Humenčania vychutnať podmanivý pohľad – osvetlenú dominantu mesta.

Tí, čo to však nestihli, si to momentálne nahradiť nemôžu. Most počas večerov osvetlený nie je a na mieste sa nenachádzajú ani reflektory. Čoskoro by sa to však mohlo zmeniť.

Prísne postupy

Ako uviedol pre Humenné 24 riaditeľ Technických služieb Milan Kuruc v zmysle rozhodnutia Pamiatkového úradu v Prešove sa v prvej etape rekonštrukcie Valaškovského mosta mohol obnoviť len náter na oceľovej konštrukcii mosta. Ten musel podliehať prísnym technickým a ekologickým postupom.

Prísne podmienky pamiatkového úradu však podľa ďalších slov riaditeľa TS určujú, že na akýkoľvek predmet či stavbu zaradenú do zoznamu národných kultúrnych pamiatok nie je prípustné nič dopĺňať, upravovať alebo do nich iným spôsobom zasahovať.

„Z toho dôvodu sme vypracovali projektovú dokumentáciu na rozmiestnenie reflektorov a ich uchytenia na špeciálne konzoly, tak aby neboli súčasťou mosta. V zmysle ich požiadaviek a predpisov sme im poskytli všetky potrebné technické údaje o reflektoroch, ich svietivosti, elektrického príkonu, farebnosti a hlavne zapojenia do verejnej elektrickej siete,“ priblížil M. Kuruc.

Možno už čoskoro!

Už v najbližších dňoch sa má uskutočniť stretnutie so zodpovedným pracovníkom pamiatkového úradu, na ktorom sa navrhované riešenie posúdi a prípadne odsúhlasí.

„Predbežné konzultácie naznačujú, že navrhnuté riešenie spĺňa všetky požiadavky a tak možno očakávať, že o týždeň, dva, sa montáž reflektorov rozbehne naplno,“ prezradil Kuruc.

Doplnil, že podľa návrhu sa reflektory budú rozsvecovať každý deň v čase, keď sa rozsvietia lampy verejného osvetlenia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM