Rôzne

Stretnutie v humenskom skanzene: V jeho areáli sa zišlo vyše 50 rodákov z dvoch obcí

V humenskom skanzene sa v nedeľu popoludní stretlo vyše 50 rodákov zo sninských obcí Ruská Volová a Klenová.

Ilustračný obrázok k článku Stretnutie v humenskom skanzene: V jeho areáli sa zišlo vyše 50 rodákov z dvoch obcí
Zdroj: Dnes24.sk

Zo spomenutých obcí totiž pochádzajú dva objekty umiestnené v humenskom múzeu pod holým nebom. Ide o posledné podujatie z cyklu stretnutí Rodáci v skanzene.

„Bolo to vždy tradičné podujatie v auguste. Usporiadali sme ich niekoľko, predstavili sme postupne všetky obce, z ktorých objekty máme tu v skanzene,“ priblížila Ivana Strakošová z Vihorlatského múzea v Humennom. Z prvej vyššie menovanej obce sa tam nachádza tradičná hospodárska sýpka prekrytá šindľovou strechou, druhú obec prezentuje vyše storočný obytný trojpriestorový zrubový roľnícky dom.

Aj v tomto roku vyhotovili informačné panely, z ktorých sa záujemcovia dozvedia viac o type konkrétnej stavby, ale aj o obci. Jedna putuje do dediny, druhá zostáva v objekte, ktorý sa nachádza v skanzene. „I napriek tomu, že sú to obce pomerne ďaleko od trebárs Humenného, majú svoju históriu a majú bohatú históriu,“ zdôraznila Strakošová.

Spomenula v tejto súvislosti napríklad zbojnícku družinu Fedora Hlavatého, ktorý pochádzal z Ruskej Volovej. „Myslím si, že pre všetkých odborníkov alebo historikov, ktorí sa zaujímajú o takéto hnutie z histórie Slovenska, je ich výhražný list pre Bardejovčanov všeobecne známou záležitosťou," poznamenala.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM