Rôzne Správy

Spotreba vody na zeleň v Humennom výrazne stúpla. Problémom je aj vandalizmus

Spotreba vody na starostlivosť o mestskú zeleň stúpla v Humennom za posledné tri roky až o 40 percent.

Ilustračný obrázok k článku Spotreba vody na zeleň v Humennom výrazne stúpla. Problémom je aj vandalizmus
Zdroj: Dnes24.sk

Ako povedal riaditeľ technických služieb (TS) mesta Milan Kuruc, nie je to však jediný problém, s ktorým sa pri údržbe mestskej zelene stretávajú.

Obrovské šťastie

„Počas sezóny, teda od apríla do približne polovice septembra, spotrebujeme na zalievanie kvetinových záhonov a na vysadené stromčeky denne v priemere 21 000 litrov vody. Za posledné tri roky následkom extrémneho sucha badáme minimálne 40-percentné zvýšenie tejto spotreby,“ priblížil s tým, že „obrovským šťastím“ pre TS je, že v areáli majú vlastnú studňu, a preto sa zvýšená spotreba neprejavuje na výdavkoch organizácie.

Keďže však je, ako doplnil, studňa „spojenou nádobou“ s neďalekou riekou Laborec, problémy pociťujú v čase, keď Laborec vodohospodári raz za rok vypustia.

Vandalizmus

Problémom, čo sa týka údržby mestskej zelene v Humennom, je podľa jeho ďalších slov vandalizmus. Ľudia netrhajú len vysadené kvety či kradnú cibuľky tulipánov alebo oporné stĺpiky k novovysadeným stromom, bežným javom je i lámanie mladých stromčekov.

„Nestretávame sa s tým, že by ten novovysadený strom vyschol z titulu nedostatku vody, skôr z úmyselného poškodenia. Z 58 kusov, ktoré sme minulého roku vysadili v rámci náhradnej výsadby nariadenej mestom, sme ich našli šesť úmyselne poškodených,“ vysvetlil.

Dodal, že i TS sa stane, že pri kosbe stromy poškodia, tie však vzápätí ošetrujú voskom a snažia sa ich zachrániť. Novovysadené stromy tiež TS prvé dva roky po ich výsadbe kontrolujú na mesačnej báze a podľa potreby ich zalievajú či prihnojujú.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM