Veronika Hunyadiová Správy

Snina bojuje za svoju nemocnicu: Petíciu už podpísali tisíce ľudí

Plánovaná optimalizácia nemocníc, ktorú avizuje rezort zdravotníctva, vyvolala vo viacerých mestách vlnu nevôle.

Ilustračný obrázok k článku Snina bojuje za svoju nemocnicu: Petíciu už podpísali tisíce ľudí
Zdroj: Nemocnica Snina

Mesto Snina a vedenie nemocnice Snina sa pustilo do petičnej akcie za zachovanie Nemocnice Snina na úrovni regionálnej nemocnice. V rámci pripravovanej optimalizácie siete nemocníc z dielne rezortu zdravotníctva podľa nich hrozí, že sa sninská nemocnica zmení z regionálnej na komunitnú.

Proti reforme

„Zásadne nesúhlasíme s plánom prekategorizovať regionálnu Nemocnicu Snina na nemocnicu komunitného typu. A to z dôvodu geografického s ohľadom na dojazdový čas až 90 minút do najbližších nemocníc, čím by došlo k ohrozeniu života a zdravia obyvateľov regiónu," uvádza petícia.

Ďalším dôvodom je hrozba prepúšťania zamestnancov, ku ktorému by mohlo jej preradením na úroveň komunitnej nemocnice prísť, čo je podľa signatárov v regióne s vysokou mierou nezamestnanosti neprípustné. „Keďže ide o nemocnicu situovanú v pohraničí Poľska a Ukrajiny, je nevyhnutné aby bola nepretržite k dispozícii so všetkými svojimi oddeleniami aj pre kritickú infraštruktúru a záchranné zložky," píše sa ďalej v petícii.

Tisíce podpisov

Ako uvádza mesto na svojom webe, petícia sa dá podpísať fyzicky vo všetkých farnostiach mesta Snina, v Lekárni Nádej pri nemocnici, v Zdravotnom stredisku Vihorlat, v ambulanciách praktických lekárov pre dospelých aj deti a dorast, stomatologických a špeciálnych ambulanciách. K dispozícii je aj online. K 29. septembru ju podpísalo 5 974 ľudí.

Petičnú akciu za zachovanie regionálnej nemocnice podľa primátorky Sniny Daniely Galandovej vyjadrili všetky obce v Sninskom okrese. „To, že sa zapojilo 100 % obcí sninského okresu svedčí o jednoznačnej potrebe zachovania nemocnice," uviedla na sociálnej sieti. Podpísať petíciu je možné ešte do 30. septembra.

Nič nebudú rušiť

Vláda schválila reformu zdravotníctva na stredajšom (29. 9.) rokovaní. Prvé reálne zmeny v praxi sa začnú realizovať v roku 2024. Nemocnice sa majú rozdeliť na viacero úrovní – komunitná, regionálna, komplexná, koncová a národná. Vzniknúť tak má zoptimalizovaná sieť nemocníc.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) zdôraznilo, že bude ešte niekoľko mesiacov pedantne vysvetľovať v teréne podstatu reformy a jej prospech pre obyvateľov Slovenska. Zároveň zdôrazňuje, že sa žiadna nemocnica rušiť nebude. Reforma by mala podľa rezortu priniesť menej zbytočných úmrtí, viac zachránených životov, kvalitnejšie podmienky na prácu zdravotníkom a ich zastabilizovanie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM