Rôzne

Slávny humenský rodák Yuri Dojc: Bol navrhnutý na Čestné občianstvo mesta, no nedostane ho

Yuri Dojc. Svetovo uznávaný fotograf je jedným z tých slávnych rodákov, čo sa narodili v Humennom. S rodičmi sa odsťahoval ešte ako dieťa. Teraz bol navrhnutý na Čestné občianstvo mesta, no nedostane ho.

Ilustračný obrázok k článku Slávny humenský rodák Yuri Dojc: Bol navrhnutý na Čestné občianstvo mesta, no nedostane ho
Zdroj: TASR

Yuri Dojc sa narodil 15. mája v roku 1946 v židovskej rodine v Humennom. Ešte v detskom veku, ako osemročný, sa presťahoval do hlavného mesta. V roku 1968 bol na študijnom pobyte v Londýne a po vstupe vojsk Varšavskej zmluvy do Československa sa už domov nevrátil. Je kroky putovali do Kanady, kde začal študovať fotografiu.

„V roku 1975 si otvoril vlastný fotografický ateliér v Toronte, kde tvoril a pracoval pre spoločnosti ako FedEx, American Express, Canon, Seagrems, General Motors, Eastman Kodak, Prosche, Panasonic a iné,“ uvádza sa v materiáloch, ktoré boli predložené poslancom Mestského zastupiteľstva v Humennom. Navrhnutý bol totiž na Čestné občianstvo mesta Humenné.

„Svoj kladný vzťah k rodnému mestu prezentoval pri viacerých príležitostiach v rámci výstav a sympózií v zahraničí,“ píše sa ďalej v predložených materiáloch. V roku 2006 dostal Yuri Dojc Cenu mesta. Čestné občianstvo však, aspoň nateraz, nedostane. Tak napokon rozhodli poslanci prostredníctvom tajného hlasovania.

Čestné občianstvo tak tento rok nebude udelené vôbec. Udeľovať sa bude len Cena mesta – viac info tu a Cena primátorky, kto ju dostane, zistite tu. V roku 2015 dostal Čestné občianstvo Peter Pellegrini, vtedajší šéf parlamentu.

Ocenenie Čestný občan mesta Humenné okrem neho doteraz získali kardinál Jozef Tomko, operný spevák Štefan Babjak, historik Belo Polla, maliar Mikuláš Klimčák i všetci traja predchádzajúci prezidenti SR: Michal Kováč, Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič.

Na snímke: Yuri Dojc počas svojej výstavy Spomienky na holoakust v Košiciach v roku 2006

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM