Správy

Rozvody tepla v Humennom sú v zlom stave: Na opravu je potrebných 14 miliónov, FOTO

Teplovodné potrubia majú už 40 rokov, havárie a poruchy pribúdajú každým rokom. Čo s tým chce mesto urobiť?

Ilustračný obrázok k článku Rozvody tepla v Humennom sú v zlom stave: Na opravu je potrebných 14 miliónov, FOTO
9
Galéria

Humenská samospráva riešila od začiatku tohtoročnej vykurovacej sezóny viacero lokálnych havárií na teplovodných potrubiach. Každoročne objavujúci sa jav súvisí so zlým stavom 40-ročných rozvodov, do ktorých modernizácie mesto v posledných rokoch neinvestovalo.

Ako uviedol riaditeľ Humenskej energetickej spoločnosti (HES) zabezpečujúcej distribúciu tepla do domácností napojených na centrálny zdroj tepla Milan Bavoľár, komplexná rekonštrukcia systému centralizovaného zásobovania teplom v Humennom si vyžaduje investície vo výške 13,9 milióna eur.

Projekt na niekoľko rokov

„Komplexnú inventarizáciu fyzického stavu potrubí je pri ich dĺžke 70 kilometrov a umiestnení prevažne pod zemou ťažko vykonať. Pravidelne však bilancujeme výšku strát tepla na jednotlivých tepelných okruhoch a podľa toho sa dá urobiť obraz o ich stave,“ uviedol Bavoľár s tým, že z celkovej predpokladanej výšky výdavkov je na rekonštrukciu samotných potrubí potrebných viac ako desať miliónov eur.

„Vzhľadom na finančnú a technickú náročnosť celej akcie predpokladáme rozdelenie týchto investícií na niekoľko rokov, a hlavne počítame pri ich realizácii s využitím dotácií z eurofondov,“ doplnil primátor mesta Miloš Meričko s tým, že ak by sa samospráve na rekonštrukciu teplovodných potrubí nepodarilo získať externé zdroje, „neúmerne by to zaťažilo odberateľov tepla“.

Potrubie treba vymeniť

Konať preventívne a pred vykurovacou sezónou opraviť najkritickejšie úseky nie je podľa Merička možné. „Pri celkovo zlom fyzickom stave potrubí v meste je ťažké vybrať niektoré konkrétne problematické úseky. K haváriám dochádza prakticky na celom území mesta,“ vysvetlil.

Ako doplnil Bavoľár, k najväčším stratám dochádza u starých predimenzovaných potrubí s nedostatočnou izoláciou. „Bez výmeny potrubia nie je možné s tým v podstate nič urobiť,“ dodal. Ročné náklady na opravu a údržbu teplovodnej siete vyčíslil na 200-tisíc až 250-tisíc eur.

Chýbajúce investície

Podľa Merička súvisí aktuálny stav mestskej infraštruktúry tepelného hospodárstva s „kritickým vzťahom“ vedenia mesta, distribútora a dodávateľa tepla v minulosti, keď sa „množili urážky, vzájomná verejná dehonestácia a v konečnom dôsledku podania na súd“, pričom investície do zdroja i rozvodov absentovali.

Mesto začalo konkrétne kroky na získavanie zdrojov na modernizáciu teplovodných potrubí podnikať po tom, ako sa v auguste tohto roka stalo výlučným vlastníkom HES. Okrem iného sa aktuálne uchádza o dotáciu vo výške 60-tisíc eur. „Je to žiadosť o získanie finančného príspevku na projektovú a predprípravnú dokumentáciu, ktorá by riešila kompletnú rekonštrukciu všetkých rozvodov tepla na území mesta,“ ozrejmil Meričko.

V meste sa tiež v týchto dňoch realizuje rekonštrukcia tepelných rozvodov na uliciach Vihorlatská, Staničná a Kukorelliho. Samospráva podala aj žiadosť o dotáciu z eurofondov v maximálnej výške 200-tisíc eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM