Rôzne

Rozhodla vynikajúca kondícia tmavej oblohy: V Poloninách umiestnili unikátny prístroj!

Astronomické observatórium na Kolonickom sedle sa môže pochváliť novinkou. A nie hocijakou, veď čítajte ďalej...

Ilustračný obrázok k článku Rozhodla vynikajúca kondícia tmavej oblohy: V Poloninách umiestnili unikátny prístroj!
Zdroj: TASR

V rámci spolupráce s Ústavom experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied v Košiciach bol 23. mája na Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle nainštalovaný nový prístroj na detekciu intenzity žiarenia vrchnej časti atmosféry s názvom AMON. Prostredníctvom webu Prešovského samosprávneho kraja o tom informoval riaditeľ Vihorlatskej hvezdárne v Humennom Igor Kudzej.

„Prístroj je určený na detekciu airglow žiarenia, ktoré vzniká v atmosfére Zeme vo výške od 80 do 300 kilometrov nad povrchom Zeme. Jeho štúdium je dôležité pri výskume kozmického žiarenia, ktoré dopadá na našu Zem z kozmického priestoru a len v oblastiach takých ako je Park tmavej oblohy Poloniny, kde je minimum svetelného znečistenia spôsobené civilizáciou, je možné a vhodné tento jav sledovať,“ uviedol Kudzej.

Zaujímavosťou prístroja podľa jeho slov je samotný proces zisťovania intenzity, nie je to na báze CCD čípu, ako je to v obvyklých meračoch svetelného znečistenia, ale je to práve fotonásobič a fotometria, ktorá diametrálne iným spôsobom meria intenzitu svetelného znečistenia.

Detektor Amon bol v rokoch 2015 – 2018 testovaný počas niekoľkých pozorovacích kampaní na Observatóriu na Lomnickom štíte, na El Roque de Los Muchachos v Španielsku a a v Národnom astronomickom observatóriu de San Pedro Martir v Mexiku. „Vynikajúca kondícia tmavej oblohy v Poloninách presvedčila tvorcov prístroja o jeho stálej inštalácii na Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle. Veríme, že tento experiment nám dokáže poodhaliť ďalšie špecifiká tmavej oblohy v Poloninách a vysvetliť mnohé javy, ktoré sa v týchto horných častiach atmosféry vyskytujú,“ povedal riaditeľ humenskej hvezdárne.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM