Rôzne

Remeslu sa priúčal na svetoznámej škole: Vonku je debutová skladba nadaného Humenčana!

Má len 18 rokov a na svojom konte nemálo úspechov. Saxofonista Nikola sa tiež venuje tvorbe vlastnej hudby a vonku je jeho debutová skladba. VIDEO.

Ilustračný obrázok k článku Remeslu sa priúčal na svetoznámej škole: Vonku je debutová skladba nadaného Humenčana!
Zdroj: YouTube.com

Keď bol Nikola Bankov malý chlapec, začal v Humennom chodiť na miestnu Základnú umeleckú školu, kde sa jeho nástrojom stala zobcová flauta. Prešiel však nejaký čas a musel si vybrať iný nástroj. „V tej dobe som tomu ešte veľmi nerozumel a nejako spolu s otcom sme vybrali saxofón,“ opisuje Nikola svoje začiatky s nástrojom, s ktorým našiel spoločnú reč a hre naň sa venuje približne už šiesty rok.

Momentálne študuje na konzervatóriu v Košiciach, ale svojmu remeslu sa priúčal aj na svetoznámej Berklee college of Music a taktiež na Conservatorium van Amsterdam, kde hosťovala aj Manhattan school of Music. V roku 2015 bol ocenený na súťaži Nové tváre slovenského jazzu cenou Objav festivalu.

Okrem samotnému hraniu sa Nikola venuje kompozícii vlastnej hudby. No a v týchto dňoch uzrela svetlo sveta jeho debutová skladba s názvom Sailing through the life. Vo videu si tak môžete vychutnať hudbu inú, než na akú je väčšina zrejme zvyknutá.

A čo jeho ďalšie plány? „Momentálne som v maturitnom ročníku na konzervatóriu a tento rok sa chystám na prijímacie skúšky na vysokú školu do zahraničia. Chcem sa naďalej venovať vlastnej tvorbe a dokončiť pripravované CD.“

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM