Správy

Prísľub Kaliňáka po rokovaní vlády na východe: V Prešovskom kraji nás čakajú veľké zmeny

Témou rokovania bolo aj druhé kolo humanitárnej pomoci pre obce postihnuté zemetrasením na konci minulého roka či riešenie ďalších problémov.

Ilustračný obrázok k článku Prísľub Kaliňáka po rokovaní vlády na východe: V Prešovskom kraji nás čakajú veľké zmeny
Zdroj: Úrad vlády SR

V Kamenici nad Cirochou rokovala vláda SR na svojom druhom výjazdovom rokovaní. Na východe Slovenska sa uskutočnila 13. schôdza vlády SR a zároveň druhé výjazdové rokovanie vlády SR. Dnes24.sk o tom informovali z Ministerstva investícií regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

Hlavnou témou bola humanitárna pomoc pre obce zasiahnuté zemetrasením, aj pomoc regiónom pri zlepšovaní sociálno-ekonomických podmienok.

Štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Michal Kaliňák sa pred rokovaním stretol aj s primátormi a starostami okresov Humenné a Vranov nad Topľou, s ktorými hľadali riešenia na problémy, ktoré región trápia.

Celkovo 17 miliónov eur

„Výjazdová vláda je druhá, ktorá dokázala to, čo je cieľom; viesť v území permanentný dialóg o rozvoji regiónov. Len takto dokážeme správne nastaviť opatrenia, ktoré nám v rozvoji regiónov pomôžu. Primátorov a prednostov z najmenej rozvinutých okresov v Prešovskom kraji sme informovali o objeme 7 miliónov eur, ktorý máme pre nich pripravený. Celkovo hovoríme o 17 miliónoch eur pre najmenej rozvinuté okresy a samozrejme ďalších financiách, ktoré majú tieto okresy k dispozícii,“ povedal štátny tajomník Michal Kaliňák.

Hrozí kolaps

Starostov a primátorov v regiónoch aktuálne trápi stavebná legislatíva, ktorej hrozí reálny kolaps.

Ten by znamenal zníženie čerpania eurofondov aj plánu obnovy. To isté platí aj v súvislosti s ďalším rizikovým faktorom, ktorým je nevyhnutná zmena zákona o verejnom obstarávaní v súvislosti s navýšením limitov tak, ako je to bežne v krajinách Európskej únie či susedných krajinách V4.

Téma verejného obstarávania aj ďalších legislatívnych zmien bude súčasťou diskusií v regiónoch.

„Počas uplynulých dvoch dní sme starostov a primátorov v Prešovskom kraji informovali o tom, že nás čakajú veľké zmeny. Čaká nás zmena zákona o najmenej rozvinutých okresoch, zmeny v zákone o regionálnom rozvoji a ďalšie zmeny, ktoré sa týkajú zlepšenia čerpania eurofondov aj nastavovania celého konceptu regionálneho rozvoja, ktorý začíname na úrovni najmenej rozvinutých okresov,“ objasnil Kaliňák.

Zlá sieť kanalizácií

Témou rokovania bolo aj druhé kolo humanitárnej pomoci pre obce postihnuté zemetrasením na konci minulého roka či riešenie ďalších problémov, ktoré regióny trápia, napríklad nedostatočná sieť kanalizácií a vodovodov.

Vyhodnotila sa tiež priebežná miera čerpania eurofondov.

„Jedným z dôležitých rozhodnutí, ktoré z dnešného rokovania vlády vzišli, je potreba obrovskej revízie eurofondov. Slovensko má v rámci eurofondov až 113 priorít, takže prioritou vlastne nie je nič. Práve dialógom so samosprávami tento objem znížime na reálne priority, pre ktoré budú vyčlenené aj patričné financie. Opäť sa potvrdzuje, že na to, aby sa nám podarilo zrealizovať čo chceme, bude najdôležitejšia samotná súhra s regiónmi,“ uzavrel štátny tajomník Kaliňák.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM