Rôzne

Prírastok v zoologickej zbierke humenského múzea: Videli ste už takéhoto psíka? FOTO

Dermoplastický preparát psíka medvedíkovitého predstavuje nový prírastok v takmer 64-tisícovom fonde zoologických zbierkových predmetov Vihorlatského múzea.

Ilustračný obrázok k článku Prírastok v zoologickej zbierke humenského múzea: Videli ste už takéhoto psíka? FOTO
1
Galéria

Ako uviedla Jana Fedičová z Vihorlatského múzea, z hľadiska významu pre vedu a osvetu verejnosti patrí psík medvedíkovitý k siedmym druhom cicavcov v takzvanom „národnom zozname inváznych druhov živočíchov“ na Slovensku, ktoré boli Vykonávacím nariadením Komisie Európskej únie (dňa 12. 7. 2017) zaradené medzi druhy vzbudzujúce obavy únie. Je preto zakázané ich držať, prepravovať, dovážať, chovať, rozmnožovať či obchodovať s nimi.

„Psík medvedíkovitý je psovitá nočná šelma s pôvodným výskytom v juhovýchodnej Ázii, ktorá sa po umelom chove rozšírila na území Ukrajiny a západnej Európy. Na Slovensku bol jeho výskyt doložený naviac než 30 percentách územia od nadmorskej výšky 105 − 850 metrov nad morom. Stavbou tela s výškou 25 centimetrov a dĺžkou do 80 cm je podobný jazvecovi,“ priblížila Fedičová.

Doplnila, že ako invázny druh bez prirodzených nepriateľov sa na našom území rozširuje na úkor pôvodných druhov živočíchov, napríklad tetrovitých vtákov. „Pre človeka je nebezpečný prenosom besnoty a pásomnice líščej,“ poznamenala J. Fedičová.

Aktualizácia informácií a zbierkového fondu múzea o invázne druhy rastlín a živočíšstva v zbernej oblasti Vihorlatského múzea je súčasťou komplexného mapovania zmien prírodných podmienok flóry a fauny a tiež zvyšovania environmentálnej osvety obyvateľstva.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Toto je on, psík medvedíkovitý. Nový prírastok v zoologickej zbierke múzea
1
Galéria
Zdroj: www.muzeumhumenne.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM