Veronika Hunyadiová Správy

Prešovská župa prijíma opatrenia, testuje vodičov prímestských autobusov

Testovanie na Covid-19 začalo v Humennom.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská župa prijíma opatrenia, testuje vodičov prímestských autobusov
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Prešovský samosprávny kraj (PSK) v rámci preventívnych opatrení začal testovať vodičov prímestskej dopravy. Chce tak eliminovať obavy z cestovania verejnou osobnou dopravou.

Ako informovala hovorkyňa Úradu PSK Daša Jeleňová, testovanie na ochorenie Covid-19 spustila župa u štyroch zmluvných autobusových dopravcov a je dobrovoľné. Záujem už prejavilo takmer 300 vodičov.

V pondelok (17.8.) začali testovať vodičov v Humennom. Odber vzoriek prebehne do konca augusta aj v Bardejove, Prešove, Vranove nad Topľou, Svidníku, Poprade a v Starej Ľubovni.

„Chceme zistiť stav aj u vodičov prímestskej dopravy a ubezpečiť cestujúcich, že cestovanie verejnou dopravou je bezpečné. Naši dopravcovia neustále dodržiavajú prísne hygienické postupy a dezinfikujú autobusy, aby eliminovali riziko možného šírenia nákazy. Samozrejme, všetky ďalšie preventívne opatrenia s ohlásenou druhou vlnou sú namieste, musíme byť pripravení a chrániť ľudí,“ uviedol prešovský župan Milan Majerský.

Prítomnosť protilátok

Vodiči sú testovaní sérologickými (protilátkovými) testami, ktoré poskytla nemocnica v Starej Ľubovni. Cena jedného testu je 15 eur a presnosť deklarovaná na 90 percent. Testovanie a odber krvi zabezpečuje zdravotný personál z Ľubovnianskej nemocnice.

Testy stanovia špecifické hodnoty imunoglobulínov, ktoré ukážu, či pacient Covid-19 už prekonal, alebo ho aktuálne má, ale je bezpríznakový, alebo sa s ochorením vôbec nestretol.

Krajská samospráva v uplynulých dňoch otestovala aj stopäťdesiatpäť zamestnancov úradu s negatívnym výsledkom. Zvyšný počet by sa mal kvôli dovolenkovému obdobiu testovať po 20. auguste.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM