Správy

V celom Prešovskom kraji platí mimoriadna situácia: V jednej obci popadali všetky komíny

Prednosta Okresného úradu v Prešove priblížil, že v obci Girovce je jeden dom neobývateľný, poškodený je i kostol, ktorý je momentálne nepoužívateľný.

Ilustračný obrázok k článku V celom Prešovskom kraji platí mimoriadna situácia: V jednej obci popadali všetky komíny
16
Galéria
Zdroj: TASR/Maroš Černý

Mimoriadnu situáciu pre pondelkové (9. 10.) večerné zemetrasenie vyhlásili na celom území Prešovského kraja. Informovali o tom z ministerstva vnútra s tým, že škody sú evidované najmä v obciach Nižná Sitnica, Ďapalovce, Holčíkovce, Kolbovce a Girovce. Najvážnejšia situácia je v Ďapalovciach v okrese Vranov nad Topľou.

V obci Girovce podľa vyjadrenia starostky popadali všetky komíny. „Poškodené sú budovy aj v Holčíkovciach a v obci Giglovce,“ doplnil Čalfa.

Takmer každý poškodený

Prednosta Okresného úradu v Prešove Peter Harvan, ktorý sa zúčastnil na utorkovom zasadnutí krízového štábu, priblížil, že v obci Girovce je jeden dom neobývateľný, poškodený je i kostol, ktorý je momentálne nepoužívateľný.

„V Holčíkovciach je poškodený kostol, škôlka, škola a niekoľko rodinných domov. V Ďapalovciach je takmer každý dom poškodený, štyri značne a je do nich zakázaný vstup pre majiteľov,“ uviedol Harvan.

Chcú inštalovať zariadenia

Ako podotkol, okolité obce boli požiadané, aby spísali škody.

„Do dotknutých obcí idú odborníci z Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied. Chcú absolvovať stretnutie s dotknutými obcami a inštalovať zariadenia na meranie zemetrasenia,“ skonštatoval prednosta.

Mimoriadne situácie z dôvodu poškodenia domov počas zemetrasenia vyhlásili v obciach Holčíkovce a Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou a Kolbovce v okrese Stropkov. Zranenia nie sú nahlásené.

Objektívom: Obec Ďapalovce na východe po silnom zemetrasení
16
Galéria
Zdroj: TASR/Maroš Černý
Zdroj: Facebook.com/Ivett Moravská
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM