Rôzne Správy

Pozrite si profil muža z Humenného, ktorý povedie rezort pôdohospodárstva

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenuje v sobotu 21. marca novú vládu premiéra Igora Matoviča. Jedným z jej vrcholových členov bude aj Humenčan Ján Mičovský.

Ilustračný obrázok k článku Pozrite si profil muža z Humenného, ktorý povedie rezort pôdohospodárstva
10
Galéria
Zdroj: TASR

Ján Mičovský sa narodil 26. decembra 1954 vo Zvolene. Po skončení drevárskej priemyslovky absolvoval v roku 1980 Lesnícku fakultu Vysokej školy lesníckej a drevárskej vo Zvolene. V roku 1990 odišiel do Brna, kde na Lesníckej fakulte Vysokej školy poľnohospodárskej dokončil vedeckú ašpirantúru z lesníckej ekonomiky.

Pred odchodom do Brna pracoval v Lesnom závode v Medzilaborciach a v Humennom, kde aj v súčasnosti žije.

Lesník, ochranár a protikorupčný aktivista Ján Mičovský sa dlhodobo venuje ochrane životného prostredia. V roku 2009 upozornil na neefektívne nakladanie s majetkom svojho zamestnávateľa – Lesy SR. O rok neskôr si prevzal ocenenie Biela vrana „za principiálny a morálny postoj, neúnavnosť a schopnosť mobilizovať verejnú pozornosť a podporu tomuto prípadu“.

Je zakladajúci člen SOS – Slovenského ochranárskeho snemu, a autor Radu Ďurka Langsfelda, ktorý sa udeľuje protikorupčným aktivistom. S menom Jána Mičovského sa spája aj Lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline, ktorý sám označuje za svoje dieťa.

Do Národnej rady (NR) SR sa dostal Ján Mičovský po prvý raz na kandidátke OĽaNO v parlamentných voľbách, ktoré sa konali 10. marca 2012.

V nasledujúcich voľbách do NR SR 5. marca 2016 nezískal potrebný počet hlasov.

Vo voľbách do NR SR 29. februára 2020 kandidoval za zoskupenie strán a hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), NOVA, Kresťanská únia (KÚ) a Zmena zdola z ôsmeho miesta. OĽaNO vo voľbách zvíťazilo so ziskom 25,02 percenta a v NR SR obsadí 53 poslaneckých mi­est.

Ján Mičovský získal 12 488 preferen­čných hlasov voličov a po štyroch rokoch opäť poslanecký mandát, počas výkonu ministerskej funkcie ho však bude zastupovať náhradník. V novej vláde povedie rezort pôdohospodárstva.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

V galérii môžete zhliadnuť archívne zábery na Jána Mičovského.

Archívne fotky: Rezort pôdohospodárstva povedie tento Humenčan, Ján Mičovský
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM