Veronika Ondo-Cholewová Samospráva

Poslanci schválili pomoc Prešovu: Pomôžu mu aj ziskom z predaja punču

V Humennom schválili rozpočet na rok 2020, dane aj iné poplatky. Okrem toho aj uvoľnenie 5000 eur z mestského rozpočtu na pomoc Prešovu.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci schválili pomoc Prešovu: Pomôžu mu aj ziskom z predaja punču
Zdroj: Dnes24.sk

Rozpočet na rok 2020, všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o miestnych daniach a poplatkoch za komunálny odpad a tiež rozpočtové opatrenie zahŕňajúce uvoľnenie 5000 eur z mestského rozpočtu na pomoc Prešovu schválili poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Humennom na svojom stredajšom zasadnutí.

Vodozádržné opatrenia

Rozpočet mesta Humenné na rok 2020 predstavuje takmer 34 miliónov eur. V príjmovej časti je započítaný aj transfer z rezervného fondu vo výške 1 150 558 eur. Spolu s financiami získanými z grantov, transferov a dotácií nimi chce samospráva v roku 2020 financovať napríklad výstavbu bytového domu s 38 bytovými jednotkami, dostavbu domu seniorov, rozšírenie mestského cintorína či projekt „Zlepšenie environmentálnych aspektov na území mesta Humenné“.

Mesto chce tiež zrealizovať vodozádržné opatrenia v intraviláne mesta, výstavbu infraštruktúry pre nemotorovú dopravu a dobudovať systém triedeného zberu a odvozu komunálneho odpadu.

Dane a poplatky

Všeobecne záväzným nariadením o miestnych daniach a poplatkoch za komunálny odpad sa humenskí poslanci v stredu zaoberali po druhý raz. Pôvodne prijaté VZN, ktoré odobrili na svojom poslednom rokovaní (23. 10.), primátor Miloš Meričko vetoval.

Nestotožnil sa s 50-percentnou úľavou, ktorá mala byť poskytnutá obyvateľom nad 62 rokov. Aktuálne prijaté VZN pôvodné skopírovalo. Od roku 2020 tak budú Humenčania namiesto 13,50 eura za zvoz a likvidáciu komunálneho odpadu platiť ročne 19,50 eura.

Pomoc Prešovu

Výraznejšia zmena tiež zasiahla i sadzbu za prenocovanie na území mesta, ktorá sa zvýšila z 0,50 eura za osobu a noc na 1 euro za osobu a noc. Poplatok za komunálny odpad, rovnako ako i dane z nehnuteľností bude samospráva obyvateľom nad 64 rokov vyrubovať v polovičnej sume.

V rámci piateho rozpočtového opatrenia v roku 2019 tiež poslanci odsúhlasili finančnú pomoc pre obyvateľov postihnutých výbuchom plynu v bytovom dome v Prešove. Suma 5000 eur pochádza z príjmov za užívanie verejného priestranstva. Na pomoc Prešovčanom Meričko prisľúbil zaslať i výťažok z predaja vianočného primátorského pun­ču.

Pozrite si vo videu aj vianočné trhy v Košiciach.

Zdroj: Dnes24.sk

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM