Rôzne

Obrovská zmena. Pochvaľujú si v jedinom lyžiarskom stredisku na Zemplíne

V lyžiarskom stredisku v Parihuzovciach nemali takú sezónu ako teraz už približne osem rokov. Ide o jediné funkčné lyžiarske stredisko v rámci Zemplína.

Ilustračný obrázok k článku Obrovská zmena. Pochvaľujú si v jedinom lyžiarskom stredisku na Zemplíne
Zdroj: TASR

„Predpokladáme, že budeme fungovať celý január minimálne, pretože snehu máme dosť,“ vysvetlil Ján Špitalik, štatutárny zástupca Telovýchovnej jednoty (TJ) Spartak Vihorlat Snina, ktorá toto stredisko v Sninskom okrese prevádzkuje. Oproti ostatným rokom je to podľa jeho slov obrovská zmena. Predchádzajúcu sezónu totiž nemali takmer vôbec sneh, lyžovalo sa len približne desať dní. „Považujeme túto sezónu zatiaľ za úspešnú,“ doplnil.

V súčasnosti je v Parihuzovciach na svahu snehová pokrývka okolo 50 centimetrov prírodného snehu. K dispozícii sú dva vleky, do prevádzky sú spúšťané podľa počtu lyžiarov. Doteraz najviac ich evidovali v piatok (30.12.), keď si do obce prišlo zalyžovať 300 ľudí, bežne je ich približne 100 až 150. Najčastejšie na svahu vidieť podľa slov Špitalika rodiny s deťmi a mládež. „Niektorí sú nadšení, keď je dobré počasie; keď sa nám pokazí vlek, nie sú nadšení, ale problémy riešime operatívne,“ vysvetlil. Svah upravujú čiastočne. „Lyžiari sú takí, že niekto chce neupravený sneh, niekto zas upravený,“ dodal s tým, že okrem nich registrujú i snoubordistov.

Lyžiarsku sezónu pre dobré snehové podmienky otvorili v minulom roku už 10. decembra. Vleky budú prevádzkovať už iba cez víkendy a voľné dni, počas Vianoc mali totiž otvorené aj cez týždeň. Jeden z nich má dĺžku 800 metrov, druhý 550 metrov. Celková plocha, ktorú má TJ v nájme, predstavuje 22 hektárov. Stredisko v Parihuzovciach je jediné funkčné na Zemplíne, keďže Skipark Chlmec v minulom roku ukončil po 12 rokoch prevádzku, Danová pri meste Medzilaborce je mimo prevádzky už niekoľko rokov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM