Rôzne

O tomto ste vedeli? 10 naj zaujímavostí o kaštieli v Humennom

Keď sa povie Humenné, väčšine ľudí a obzvlášť mimo nášho mesta, sa ako prvé zjaví pred očami kaštieľ. Je bezpochyby našou najväčšou dominantou, ktorú domáci dokonale poznajú. Alebo nie až tak úplne?

Ilustračný obrázok k článku O tomto ste vedeli? 10 naj zaujímavostí o kaštieli v Humennom
Zdroj: Vihorlatské múzeum

Humenský kaštieľ, sídlo Vihorlatského múzea, prechádza v posledných mesiacoch veľkou rekonštrukciou a tým je na pretrase oveľa viac, ako za pominulé roky. Teraz vám ho však priblížime celkom inak. Vybrali sme 10 naj zaujímavostí – mix z histórie, ale aj súčasného diania. O ktorých ste vedeli a ktoré fakty počujete po prvýkrát?

1. Na mieste kaštieľa stál kedysi stredoveký vodný hrad. Bola to jednoduchá stavba obohnaná vodnou priekopou.

2. Kaštieľ – stavba so štvorcovým pôdorysom ako ju viac-menej poznáme aj dnes, bol postavený v 17. storočí. Zaradil sa medzi renesančné stavby z konca 16. a začiatku 17. storočia na Slovensku.

3. Ako spomienka na stredoveký hrad ostal zachovaný padací most pri vstupe do kaštieľa.

4. Výraznejšie zmenil kaštieľ svoj vzhľad v 18. storočí, keď dostal podobu barokových stavieb. Najmenej podľahla prestavbe budova.

5. V 19. storočí dostal kaštieľ jednotnú architektonickú podobu – pseudobarokový vzhľad. Menil sa opäť najmä interiér. Okolo kaštieľa bol zriadený park, vpredu francúzsky a smerom na východ anglický spolu s rybníkom.

6. Koncom 2. svetovej vojny bol kaštieľ poškodený a skazu zavŕšil požiar (titulná foto) v roku 1946, pri ktorom zhorela šindľová strecha.

7. S rekonštruk­čnými prácami sa potom začalo v roku 1964 a do používania bol kaštieľ odovzdaný v roku 1972.

8. Cieľom rekonštrukcie, ktoré prebieha v súčasnosti, je podľa slov riaditeľa Vihorlatského múzea Vasiľa Fediča vrátiť v rámci možností dominante mesta pôvodný vzhľad a napraviť, čo pokazila spomínaná rekonštrukcia v 70. rokoch minulého storočia.

9. Aktuálnej a končiacej sa rekonštrukcii predchádzali trojročné prípravy a konzultácie s pamiatkarmi. Bol robený komplexný reštaurátorsko-architektonický a historický prieskum. Jeho výstupom je 290-stranová publikácia formátu A4.

10. A na záver ešte jedna zaujímavosť zo súčasnosti. Počas reštaurátorských prác boli objavené doteraz skryté zaujímavé architektonické prvky. Reštaurátori odhalili pôvodné okenné šambrány, nové okná a strieľne.

Zdrojom informácií o histórii kaštieľa je Vihorlatské múzeum.

Zamerané na kaštieľ: Fakty, ktoré možno o ňom ešte nepoznáte
5
Galéria
Zdroj: Vihorlatské múzeum
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM