Rôzne

Nová jednosmerka rozdeľuje obyvateľov: Diskusia na úrade rozuzlenie nepriniesla!

Tak zostane alebo nie? Na novú jednosmerku, ktorá v Humennom pribudla len v máji, sa názory najmä tam žijúcich obyvateľov rôznia.

Ilustračný obrázok k článku Nová jednosmerka rozdeľuje obyvateľov: Diskusia na úrade rozuzlenie nepriniesla!
Zdroj: Dnes24.sk

V máji tohto roku sme vás informovali o tom, že v Humennom bolo osadené nové dopravné značenie, ktoré urobilo z Ulice sovietskych hrdinov jednosmerku. Lokalita je v meste ľudovo nazývaná aj „za pekárňou“. Aktuálne je tak možné touto komunikáciou prechádzať len v smere od Brestovskej ulice na Petrušovského u­licu.

Neskôr však miestna radnica pre portál Humenné 24 uviedla, že i keď novému značeniu predchádzali požiadavky obyvateľov, stretnutie s tam žijúcimi obyvateľmi či odsúhlasenie OR PZ ODI Humenné, na úrad bolo následne doručených asi 5 sťažností na nové značenie od obyvateľov žijúcich v tejto lokalite.

Humenská primátorka Jana Vaľová tak kvôli nespokojnosti časti obyvateľov tejto lokality s dopravnou situáciou zvolala na štvrtok diskusiu na pôdu Mestského úradu, ktorej sa zúčastnilo vyše 40 obyvateľov ulíc Petrušovského, Mierová, Domašanská a Sovietskych hrdinov. Informovala o nej radnica na svojom webe.

Odlišné názory

Obyvatelia žiadali podľa radnice zjednosmernenie ulice z viacerých dôvodov, jedným z nich bolo aj skracovanie si cesty motoristami idúcimi v smere na Brestov, ktorým sa nechce čakať na blízkej svetelnej križovatke.

Obyvatelia tejto lokality mali mať počas dvojhodinovej diskusie značne odlišné názory na to ako by malo vyzerať najprospešnejšie dopravné značenie. „Kým jedna časť trvala na zachovaní jednosmerky, keďže na ulici Sovietskych hrdinov výrazne ubudlo áut, obyvatelia iných ulíc jej zavedenie kritizovali. Problémy vidia s dopravnou obsluhou blízkej škôlky na Mierovej a komplikovaným otáčaním, resp. až cúvaním, ktoré musia absolvovať vodiči nákladných a osobných áut rodičov nosiacich deti do materskej školy. Nepáčili sa im ani dopravné zápchy, ktoré po zavedení jednosmerky vznikli na Petrušovského ulici, upozorňovali aj na nebezpečný výjazd na Mierovú ulicu cez neprehľadnú križovatku,“ uviedla radnica.

Čo ďalej?

Návrhy účastníkov diskusie boli podľa radnice viaceré, spomínalo sa napríklad osadenie retardérov, resp. dopravnej značky obytná zóna, predĺženie intervalu na svetelnej križovatke pri odbočení vľavo z Mierovej na Brestovskú, posunutie autobusovej zastávky na Brestovskej ulici, či osadenie jednosmerky na Sovietskych hrdinov v opačnom smere.

Napokon sa na návrh Jany Vaľovej prijal taký postup, aby si zástupcovia dotknutých ulíc zvolili svojich zástupcov a tí by predostreli varianty, o ktorých sa bude ďalej rokovať. „Som rada, že po miestami vzrušenej, ale konštruktívnej diskusii, sme sa nakoniec zhodli na variantoch, o ktorých budeme diskutovať. Mesto musí dať všetky veci, ktoré sa týkajú dopravy na posúdenie Dopravnému inšpektorátu v Humennom. Verím, že potom dospejeme k takému riešeniu, aby väčšina najmä tam bývajúcich občanov bola spokojná,“ zhodnotila stretnutie primátorka,“ uviedla humenská primátorka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM