Rôzne

Neznáme pozoruhodnosti v našom okolí: Vedeli ste, že v Uliči vyviera ropný prameň?

Národný park Poloniny to nie sú len Karpatské bukové pralesy, ale aj ďalšie zaujímavostí. Málokto napríklad vie, že v obci Ulič je ropný prameň...

Ilustračný obrázok k článku Neznáme pozoruhodnosti v našom okolí: Vedeli ste, že v Uliči vyviera ropný prameň?
Zdroj: TASR

Uviedol to na prezentácii cezhraničného projektu Ochrana prírody ako príležitosť pre regionálny rozvoj Mário Perinaj, riaditeľ Správy NP Poloniny v Stakčíne. „V NP Poloniny okrem prírodných hodnôt máme aj kultúrne pamiatky, rôzne historické zaujímavosti, o ktorých sa prakticky nevie, alebo o nich vie len určitá skupina ľudí, ktorá sa o ne zaujíma. Keď poskytneme návštevníkovi informáciu o týchto zaujímavostiach, tak vtedy vieme spropagovať toto územie a pritiahnuť sem ešte viac ľudí.“

Okrem Karpatských bukových pralesov sa tam podľa jeho slov nachádzajú aj ďalšie zaujímavosti, ako sú napr. karpatské drevené cerkvi, zubry žijúce vo voľnej prírode, cesta Porta Rusica spájajúca Poľsko a Slovensko, ale aj vojenské cintoríny. „Málokto napr. vie, že v obci Ulič je ropný prameň, ktorý tam vyviera,“ spomenul.

Ako ďalej uviedol, v Poloninách chcú rozvíjať mäkký turizmus a zameriavať sa na záujmové skupiny, ako sú napr. rodiny s deťmi, školy alebo dobrodruhovia. „Cieľom je prilákať ľudí, ktorí majú seriózny záujem navštíviť zachovanú prírodu,“ doplnil M. Perinaj.

Jednou z hlavných aktivít spomínaného projektu je pritom aj výstavba objektov mäkkého turizmu. Tie budú stále otvorené a turista sa v nich stretne s propagačnými materiálmi či turistickou mapou. Realizovaných bolo v rámci projektu už množstvo aktivít, ktoré by mohol turista návšteve Polonín pocítiť.

Vyškolení boli aj tzv. stakeholderi, ktorí majú za úlohu prilákať návštevníkov do týchto území. V tomto prípade to boli starostovia, ktorí podľa manažéra projektu Jozefa Balka získavali skúsenosti v Nórsku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM