Rôzne

Našli ich pri kopaní základov v neďalekej obci: Uhádnete, ako staré sú tieto náramky?

Písal sa rok 1983, keď pri hĺbení základov rodinného domu v Ruskej Volovej bol objavený vzácny depot...

Ilustračný obrázok k článku Našli ich pri kopaní základov v neďalekej obci: Uhádnete, ako staré sú tieto náramky?
Zdroj: www.muzeumhumenne.sk

A to v podobe náramkov pochádzajúcich ešte z mladšej doby kamennej! Vy si ich pritom môžete pozrieť aj na vlastné oči, v roku 1987 ich totiž získalo do svojich zbierok Vihorlatské múzeum v Humennom.

Ako priblížila Ivana Strakošová z Vihorlatského múzea, miesto vzácneho nálezu sa nachádzalo na miernej pravobrežnej terase Volovského potoka. „Bronzové náramky ležali spolu na jednom mieste a preto predpokladáme, že do zeme boli uložené v koženom alebo textilnom vrecku.“

Ide o jeden neporušený a tri zlomkové časti bronzových náramkov elipsovitého tvaru. „Náramky majú kruhový prierez, v strede sú zosilnené a na koncoch zúžené. Na ich povrchu sa nenachádza žiadna výzdoba,“ ozrejmila I. Strakošová.

Analógie k náramkom z Ruskej Volovej nájdeme podľa jej slov v celej európskej oblasti a aj obdobie ich výskytu zaberá dlhý časový úsek. „Jemné hranenie viditeľné na náramkoch vzniklo pravdepodobne pri výrobe a po odliatí boli hneď tvarované. Zloženie nálezu poukazuje na to, že ide o depot suroviny. To znamená, že po odliatí kovu, plánovali náramky roztaviť na výrobu iných predmetov. Ich pôvodný majiteľ mohol na miesto nálezu doputovať cestami vedúcimi cez priesmyky, buď z oblasti južného Zemplína alebo zo Zakarpatskej Ukrajiny v období zhruba pred 3 200 rokmi,“ vysvetlila historička z VM.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM