Rôzne

Na toto sa vám zbehnú slinky: Veľkonočné jedlo nielen pre zemplínskych kúpačov, radí kuchár!

Najväčšie kresťanské sviatky a pohanské oslavy jari sú tu a s nimi otázka, čím zaplniť brušká. Inšpirujte sa moderne pripravenou pochúťkou, ktorá ale nestráca punc tradície slovenského veľkonočného stola.

Ilustračný obrázok k článku Na toto sa vám zbehnú slinky: Veľkonočné jedlo nielen pre zemplínskych kúpačov, radí kuchár!
Zdroj: Dnes24.sk

Neviete ešte čo budete variť? Rozmýšľate, že by ste vyskúšali niečo nové? Inšpirujte sa nápadom šéfkuchára z Hotela Mousson****. Marián Pestuch pre nás pripravil chutnú pochúťku z jahňacieho mäska. Vyskúšajte jeho recept a dajte nám vedieť, ako sa vám vydaril :)!

Medzi tradičné veľkonočné pokrmy patrí napríklad taká šunka, klobása, vajíčko, zelenina či syr. To v žiadnej domácnosti nesmie chýbať. Ale v reštauráciách si skôr pochutnáme napríklad na zajacovi, či spomínanom jahňacom mäse. Recept je jednoduchý a zároveň vynikajúci a tradične ho šéfkuchár zaraďujú do jedálneho lístka počas veľkonočných sviatkov.

Celý postup:

Na grilované jahňacie kotlety so zelenými fazuľkami so slaninkou a zemiakovou kašou s medvedím cesnakom, budete potrebovať /recept je pre 4 osoby/:

• 800 g Jahňacie kotlety (hrebienok)

• 800 g Zemiaky

• podľa chuti medvedí cesnak

• 4 ks plátky slaninky

• 200 g zelené fazuľky

• podľa chuti morská soľ, čerstvo mleté čierne korenie, mlieko, maslo

• vetvička rozmarínu

• olej

„Jahňací hrebienok si odblaníme, potrieme olejom a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením. Sprudka ho opečieme na panvici z každej strany, pridáme vetvičku rozmarínu a dáme do vyhriatej rúry dopiecť na 170°C cca 15 minút. Tip: mäso solíme až po upečení, aby zostalo šťavnaté,“ opísal Pestuch.

Z uvarených zemiakov si medzitým pripravíme pyré, do ktorého pridáme rozmixovaný medvedí cesnak, soľ a zjemníme ich maslom a mliekom. Zelené fazuľky osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, zavinieme do slaninky a opečieme z každej strany na panvičke.

Mäso si osolíme a pokrájame na porcie. Ako radí šéfkuchár nemalo by byť veľmi prepečené, najchutnejšie je pripravené medium rare alebo medium. Z výpeku si pripravíme prírodnú šťavu pridaním vývaru a masla, ktorú pekne zredukujeme.

Dobrú chuť!

Pochúťku môžete nájsť v našej fotogalérii.

Foto: archív Hotel Mousson****

Veľkonočné jedlo nielen pre zemplínskych kúpačov, radí kuchár
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM