Na toto sa vám zbehnú slinky: Veľkonočné jedlo nielen pre zemplínskych kúpačov, radí kuchár!
Najväčšie kresťanské sviatky a pohanské oslavy jari sú tu a s nimi otázka, čím zaplniť brušká. Inšpirujte sa moderne pripravenou pochúťkou, ktorá ale nestráca punc tradície slovenského veľkonočného stola.
Neviete ešte čo budete variť? Rozmýšľate, že by ste vyskúšali niečo nové? Inšpirujte sa nápadom šéfkuchára z Hotela Mousson****. Marián Pestuch pre nás pripravil chutnú pochúťku z jahňacieho mäska. Vyskúšajte jeho recept a dajte nám vedieť, ako sa vám vydaril :)!
Medzi tradičné veľkonočné pokrmy patrí napríklad taká šunka, klobása, vajíčko, zelenina či syr. To v žiadnej domácnosti nesmie chýbať. Ale v reštauráciách si skôr pochutnáme napríklad na zajacovi, či spomínanom jahňacom mäse. Recept je jednoduchý a zároveň vynikajúci a tradične ho šéfkuchár zaraďujú do jedálneho lístka počas veľkonočných sviatkov.
Celý postup:
Na grilované jahňacie kotlety so zelenými fazuľkami so slaninkou a zemiakovou kašou s medvedím cesnakom, budete potrebovať /recept je pre 4 osoby/:
• 800 g Jahňacie kotlety (hrebienok)
• 800 g Zemiaky
• podľa chuti medvedí cesnak
• 4 ks plátky slaninky
• 200 g zelené fazuľky
• podľa chuti morská soľ, čerstvo mleté čierne korenie, mlieko, maslo
• vetvička rozmarínu
• olej
„Jahňací hrebienok si odblaníme, potrieme olejom a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením. Sprudka ho opečieme na panvici z každej strany, pridáme vetvičku rozmarínu a dáme do vyhriatej rúry dopiecť na 170°C cca 15 minút. Tip: mäso solíme až po upečení, aby zostalo šťavnaté,“ opísal Pestuch.
Z uvarených zemiakov si medzitým pripravíme pyré, do ktorého pridáme rozmixovaný medvedí cesnak, soľ a zjemníme ich maslom a mliekom. Zelené fazuľky osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, zavinieme do slaninky a opečieme z každej strany na panvičke.
Mäso si osolíme a pokrájame na porcie. Ako radí šéfkuchár nemalo by byť veľmi prepečené, najchutnejšie je pripravené medium rare alebo medium. Z výpeku si pripravíme prírodnú šťavu pridaním vývaru a masla, ktorú pekne zredukujeme.
Dobrú chuť!
Pochúťku môžete nájsť v našej fotogalérii.
Foto: archív Hotel Mousson****
