Rôzne

Medzilaborce chystajú atraktívnu novinku: Podporiť cestovný ruch má vláčik na kolesách

Vlak vojaka Švejka premávajúci z Medzilaboriec do poľského Sanoku a Rzeszówa prepravil počas leta 2300 cestujúcich.

Ilustračný obrázok k článku Medzilaborce chystajú atraktívnu novinku: Podporiť cestovný ruch má vláčik na kolesách
Zdroj: TASR

Je to o približne 400 osôb viac ako minulý rok. Informoval o tom hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč.

„Tento rok sezónne vlaky premávali od 29. júna do 1. septembra, dva páry denne v sobotu a jeden pár v nedeľu. Počas sezóny 2019 sme na základe predbežnej analýzy prepravili 2302 osôb, čo je približne 38 osôb na vlak,“ spresnil Kováč s tým, že vlani sa „Švejkom“ prepravilo 1 910 cestujúcich.

Aj v júni a septembri?

Ako ďalej uviedol, ZSSK pripravuje prevádzku Vlaku vojaka Švejka aj v budúcom roku, zatiaľ v mesiacoch júl a august, a to počas sobôt a nedieľ. „Radi by sme však tieto sezónne spoje v budúcnosti rozšírili aj na mesiace jún a september a vlaky by mohli byť vedené v piatky, soboty a nedele,“ vysvetlil s tým, že zámer závisí od rozhodnutia objednávateľa, Ministerstva dopravy a výstavby SR, a tiež od poľskej strany.

Obnovenie vlakového spojenia medzi Medzilaborcami a Poľskom v roku 2017 kladne hodnotí aj primátor Medzilaboriec Vladislav Višňovský. „Sme radi, že sa dosiahli takéto čísla. Znamená to, že Vlak vojaka Švejka je stále atraktívnym dopravným spojením počas leta medzi Slovenskom a Poľskom. Rovnako nás teší myšlienka jeho rozšírenia na mesiace jún a september a tiež to, že vlak by mohol premávať už od piatka,“ uviedol.

Vláčik na kolesách

Podporiť cestovný ruch v meste s Múzeom moderného umenia Andyho Warhola by mal na budúci rok podľa Višňovského ďalších slov aj vláčik na kolesách. Mal by premávať nielen v uliciach mesta, ale aj v jeho blízkom okolí. „Veríme, že táto atrakcia rozšíri ponuku služieb pre potenciálnych návštevníkov mesta a že aj takýmto spôsobom dokážeme udržať turistu v našom území čo najdlhšie. Začína sa tiež realizovať projekt Haškových kúpeľov, čo by bol ďalší príspevok k rozvoju cestovného ruchu,“ dodal.

Vlak vojaka Švejka počas sezóny prostredníctvom letákov propagovala aj Oblastná organizácia cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš. Distribuovala ich aj za hranice regiónu, ktorý zastrešuje. „Cieľom tejto aktivity bolo, aby informáciu o možnosti prechádzať jedinečným historickým Lupkovským tunelom získalo čo najviac potenciálnych návštevníkov,“ uviedla riaditeľka organizácie Michaela Zdražilová s tým, že aktivity zamerané na podporu rozvoja tohto produktu cestovného ruchu plánuje organizácia v spolupráci s mestom Medzilaborce, ktoré je jej dlhoročným členom, aj v budúcom roku.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Tip na výlet. Boli ste sa už pozrieť v dolnozemplínskej obci Veľaty? Malá ochutnávka v pripojenej galérii.

OBRAZOM z dolnozemplínskej obce Veľaty
7
Galéria
Zdroj: TASR

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM