Rôzne

Máte obchodené všetky zrúcaniny hradov na Zemplíne? Tak to ste museli byť aj na týchto 10 miestach!

Brekovský, Jasenovský, Viniansky či hrad Čičva. Toto sú pre Humenčanov štyri najznámejšie zrúcaniny hradov v okolí a mnohí ich majú všetky obchodené, niektoré aj viackrát. Vedeli ste však, že v celom regióne Zemplín máme minimálne 10 existujúcich zrúcanín?

Ilustračný obrázok k článku Máte obchodené všetky zrúcaniny hradov na Zemplíne? Tak to ste museli byť aj na týchto 10 miestach!
Zdroj: TASR

Tie najznámejšie nie sú najznámejšie pre nič za nič. Z niektorých zrúcanín sa totiž zachovalo viac a z niektorých žiaľ oveľa menej. Všetky miesta však majú svoje čaro a rozhodne sa ich oplatí navštíviť. A jeseň predstavuje ideálne obdobie na takéto výlety… Pozrite si náš prehľad 10 hradných zrúcanín naprieč Zemplínom, ktoré by ste nemali vynechať.

Začíname Horným Zemplínom…

Brekovský hrad. Táto zrúcanina sa vypína medzi Humenným a Strážskym, nad dedinkou Brekov. Ide o stredoveký strážny hrad vybudovaný v 13. storočí. Zaujímavosťou je, že jednu zimu strávil na tomto hrade i známy uhorský kráľ Matej Korvín.

Jasenovský hrad. Opäť strážny stredoveký hrad nachádzajúci sa v Humenskom okrese. Postavený bol v 13. storočí po tatárskom vpáde. Legenda hovorí o falšovaní mincí na tomto hrade.

Hrad Čičva. Ďalší strážny hrad, postavený v stredoveku, v 13. storočí. Rozprestiera sa v katastri obce Sedliská.

… A prechádzame do Dolného Zemplína

Viniansky hrad. Rozprestierajúci sa nad obcou Vinné v blízkosti slovenského mora, Šíravy. Postavený bol v 13. storočí a mal rovnakú funkciu ako Jasenovský či Brekovský hrad.

Tibavský hrad. Ruiny tohto hradu nájdete neďaleko obce Podhoroď, ktorá leží asi 15 km od Sobraniec. Jeho zrúcaniny sú jednými z najvýchodnejšie položených a zároveň najmenších slovenských hradov. Veľa sa však z hradu nezachovalo.

Hrad Parič. Priamo v Trebišove, v parku pri kaštieli, sa nachádza zrúcanina vodného hradu. Po rôznych historických udalostiach zostala z neho len jedna stena.

Hrad Bačkov. Tento sa nachádza približne päť kilometrov od Sečoviec. Postavený bol priamo v obci Bačkov začiatkom 14. storočia.

Hrad Veľký Kamenec. Nachádzajúci sa juhozápadne od Kráľovského Chlmca. Postavený bol ako mnohé ostatné v našom regióne v 13. storočí po tatarskom vpáde. Zachovali sa múry horného hradu.

Hrad Kráľovský Chlmec. Už keď sme pri mestečku Kráľovský Chlmec, obísť nemôžeme samozrejme ani zrúcaninu nachádzajúcu sa na jeho okraji. Zachované sú i pivničné priestory.

Hrad Kazimír. Postavený, ako inak, v 13. storočí, dodnes sa však zachovala len jedna stena resp. jeden múr tohto hrádku v rovnomennej obci Kazimír v Trebišovskom okrese.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM