Rôzne

Ľudia sa nestačia čudovať, odborníci zapisujú: V Kamenici nad Cirochou padol celoslovenský rekord!

Pri pohľadoch na teplomer sa niektorí chytajú za hlavu. Akoby tu už zima ani nebola a vystriedala ju jar. Meteorologické stanice hlásia niekoľko rekordov. Jeden celoslovenský bol zaznamenaný i V Kamenici nad Cirochou.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia sa nestačia čudovať, odborníci zapisujú: V Kamenici nad Cirochou padol celoslovenský rekord!
Zdroj: TASR

Nikdy v histórii meteorologických meraní nezachytili meteorologické stanice na Slovensku vo februári takú vysokú hodnotu teploty vzduchu ako v pondelok 22.2. 2016. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Podľa odborníkov zo SHMÚ boli tento deň na niektorých meteorologických staniciach dosiahnuté nové maximá teploty vzduchu pre mesiac február. Príkladom sú: Kuchyňa, letisko 19,2 °C, Bratislava, Mlynská dolina 19,9 °C, Bratislava, Koliba 19,1 °C, Bratislava, letisko 20,3 °C, ale aj kotlinové stanice, ako sú Podolínec 17,6 °C a Spišské Vlachy 18,4 °C.

Najteplejší zimný deň vôbec

„Maximálna denná teplota vzduchu v Bratislave na letisku (20,3 °C) prekonala doterajší februárový rekord maximálnej dennej teploty vzduchu pre Slovensko z Moravského Svätého Jána, kde 25.2. 2008 namerali 20,2 °C. Sú to zatiaľ jediné dve hodnoty maximálnej dennej teploty vzduchu vo februári, ktoré boli vyššie ako 20 °C,“ uvádzajú meteorológovia.

Dopĺňajú, že včerajšie maximum teploty vzduchu z letiska v Bratislave je takto aj najvyššou teplotou vzduchu nameranou na Slovensku v zime.

18.2. 2016: Rekord zaznamenaný v Kamenici

Tohtoročný február sa podľa SHMÚ priebežne vyznačuje početným výskytom rekordov niektorých charakteristík teploty vzduchu, ktoré sa viažu k určitým dňom, avšak…

„Tu je zaujímavé, že to neboli iba rekordy, ktoré v určitých dňoch prislúchali určitej meteorologickej stanici. Hodnota teploty vzduchu, ktorá bola nameraná 18.2.2016 v Ka­menici nad Cirochou (14,9 °C) sa stala novým celoslovenským rekordom maximálnej dennej teploty vzduchu pre 18. február,“ prezradili odborníci zo SHMÚ.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM