Rôzne

Levy k Humennému už jednoducho patria: Pozrite si detailne FOTO monumentálneho krbu

Okolie humenského zámku si už len ťažko vedia domáci predstaviť bez levov. Aj návštevníci mesta odtiaľ zväčša odchádzajú s fotkou práve pri týchto sochách...

Ilustračný obrázok k článku Levy k Humennému už jednoducho patria: Pozrite si detailne FOTO monumentálneho krbu
1
Galéria

S levmi sa však stretnete neraz aj za múrmi samotného renesančného zámku v Humennom. Lev sa totiž nachádzal na erbe rodu Andrássyovcov.

Za pozornosť okrem iných objektov s týmto typickým znakom rozhodne stojí aj veľký krb z červeného veronského mramoru, ktorý sa nachádza vo vstupnej hale na podlaží takzvaného pánskeho krídla. Rodina Andrássy ho dala zhotoviť v priebehu 19. storočia.

„Krb stojí na podstavcoch v tvare mohutných levích láb. Nad každou z nich je situovaná figúra v podobe ležiaceho leva. Krbovú nadstavbu zdobí plasticky vyobrazený erb a heslo rodu Andrássyovcov, posledných majiteľov humenského kaštieľa. Na erbovom štíte sú vyobrazené na pažiti dva privrátené levy s vyvýšenými prednými labami, spoločne držiace svätoštefanskú korunu. Štít je prevýšený deväťcípou grófskou korunkou s prikrývadlami a jeho strážcami sú postavy s podobou géniov,“ približuje Vihorlatské múzeum v Humennom.

Pod erbovým štítom je situované rodové heslo: „FIDELITATE ET FORTITUDINE“, v preklade z latinského do slovenského jazyka: „VERNE A STATOČNE“.

„Monumentálny architektonický prvok v hale kaštieľa s využitím levích figúr zdôrazňuje andrássyovskú erbovú pečať, ktorú v kaštieli nachádzame aj na ďalších zbierkových predmetoch,“ dopĺňa VM.

Foto: ilustračné

Aj toto nájdete za múrmi humenského zámku: Krb z veronského mramoru
1
Galéria
Zdroj: www.muzeumhumenne.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM