Len pre silnejšie žalúdky: Takto vyzerá tradičná Zemplínska zabíjačka
Zabíjačka – pre staršie ročníky väčšinou bežná vec, pre tie mladšie už menej, v domácnostiach sa totiž praktizuje oveľa zriedkavejšie ako v minulosti. Pozrite si fotogalériu zo Zemplínskej zabíjačky, ktorú pred očami divákov viedol henteš – mäsiar s pomocníkmi.

Niekoľko sto ľudí zavítalo v pondelok 30.12. na tradičnú Zemplínsku zabíjačku pred trebišovský kaštieľ. Podľa jeho riaditeľky Beáty Kereštanovej je hlavnou myšlienkou zabíjačkového dňa možnosť byť priamym pozorovateľom tradičnej zakáľačky, ktorá je aj vo východniarskych dvoroch čoraz zriedkavejšia.
Zabíjačku pred očami divákov viedol henteš – mäsiar s pomocníkmi, ktorí najprv srsť opálili horákom až do čierna, potom na prasa ešte nakládli slamu a podpálili ju. Kožu potom poliali vodou a ostrými nožmi zuhoľnatenú srsť a povrch kože oškrabali do zlatista.
Inakši šmak
„Studzenina (huspenina – pozn. red.) z takéhoto prasiatka má celkom inakši šmak, je taká fajna. Lepšu nenajdzece,“ hovoril divákom henteš.
Účastníci podujatia ochutnávali domáce zabíjačkové špeciality – čerstvú domácu klobásku, chutnú jaterničku, zabíjačkovú kapustu, huspeninu. V stánkoch ponúkali tokajské vína, nechýbala ani medovina…
