Rôzne

Ľadový Bonifác v Humennom nesklamal: Momentky z upršaného štvrtka

Príchod troch ľadových mužov znamenal podľa našich predkov citeľné ochladenie, hrozbu studených dažďov, ale aj prízemného mrazu.

Ilustračný obrázok k článku Ľadový Bonifác v Humennom nesklamal: Momentky z upršaného štvrtka
Zdroj: Dnes24.sk

Aj keď sa miestami už zdalo, že pomaly ale isto prichádza do Humenného slnko, teplo a tak v podstate leto, traja ľadoví muži dali o sebe aj v našich končinách výrazne vedieť. Pozrite si momentky z upršaného štvrtka na FOTKÁCH.

A ako to teda ide podľa pranostík ďalej? Tak jedna z nich hovorí celkom jasne. Pankrác, Servác, Bonifác – zamrznutí svätí, Žofia ich potvrdí (15.5) a Urban uzavrie (25.5.). Vyberáme aj ďalšie.

  • Traja ľadoví muži a Žofia je ich kuchárka.
  • Žofia – ľadová žena.
  • Urban z pece zlezie.

Či budú platiť pranostiky alebo si počasie urobí po svojom, môžeme sledovať počas najbližších dní.

Ako vysvetľujú ľadových mužov meteorológovia?

Podľa odborníkov zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ), táto singularita- pravidelná odchýlka od celkového trendu počasia, teda výraznejšie ochladenie v už relatívne teplej časti roka, má svoj pôvod v tvorbe tlakových níží v oblasti Grónska a Nórskeho mora, ktoré postupujú v západnom prúdení ďalej nad Škandináviu a s nimi spojené studené fronty prinášajú do západnej a strednej Európy už spomínaný chladný vzduch od severozápadu až severu.

„Tento vzduch po prechode časťou kontinentu sa dostáva do strednej Európy už menej vlhký a hlavne v nočných a skorých ranných hodinách sa dokáže pri málooblačnej oblohe a slabom vetre výrazne ochladiť. Toto ochladenie je najvýraznejšie pri zemi (5 cm nad povrchom), kde môže ortuť teplomera klesnúť pod bod mrazu a hovoríme o prízemnom mraze,“ vysvetľujú meteorológovia.

Upršaný Bonifác v Humennom na FOTKÁCH
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM