Tlačové správy

Krásna akcia v humenskej kaviarni. Za kávu či čaj budete môcť zaplatiť básňou!

Kedysi známy ako prvý jarný deň, dnes najmä Deň poézie. To je 21. marec. A práve počas neho môžu Humenčania a spol. zaplatiť za kávu či čaj nie peniazmi, ale svojimi veršami.

Ilustračný obrázok k článku Krásna akcia v humenskej kaviarni. Za kávu či čaj budete môcť zaplatiť básňou!
Zdroj: Cafe Avenue

Platidlom žiadne bankovky a mince, ale vlastná báseň? V utorok 21. marca sa to aj v Humennom stane realitou. Počas Dňa poézie túto možnosť svojim zákazníkom totiž ponúkne Cafe Avenue, kaviareň v rovnomennom obchodnom centre.

Keď pri objednávke kávy alebo čaju dostanete možnosť zaplatiť za ne vlastnoručne napísanou básňou, nebuďte preto prekvapený. A pustite sa do tejto zaujímavej výzvy. Ak sa tak rozhodnete, svoje verše jednoducho hodíte na pripravený kus papiera a odovzdáte ho personálu.

Zdroj: Cafe Avenue

Nejde pritom o žiadnu novinku, ale o medzinárodnú akciu, pre ktorú bola inšpiráciou tiež viedenská kultúra predchádzajúcich storočí, kedy kaviarne predstavovali pre mnohých umelcov tvorivé miesta. Do Humenného zavíta vďaka Cafe Avenue po druhýkrát.

„Poznám veľmi veľa ľudí, ktorí sa mi priznali, že ako mladí skúšali písať básne. Či už pre nešťastnú lásku alebo preto, že ich svet „nechápal“. Väčšina sa však za svoje výtvory hanbila a postupne ich písať prestala. Ľudia v sebe majú básnikov. Len už na nich zabudli. My im chceme pomôcť, aby ich v sebe znovu našli,“ uviedla poetka a propagátorka poézie Mirka Ábelová, ktorá je ambasádorkou projektu Zaplať básňou na Slovensku.

Zdroj: Cafe Avenue

„Vďaka dedičstvu viedenskej kaviarenskej kultúry, kreatívnemu a umeleckému prostrediu, dobre poznáme spôsoby, ako môže poézia ovplyvniť naše emócie a naopak. Naše odhodlanie oslavovať poéziu – náš kreatívny a vnútorný hlas je skutočne cenný a pozitívny nástroj,“ myslí si Václav Lednický, riaditeľ kávovej spoločnosti Julius Meinl pre Česko a Slovensko, ktorá stojí za týmto medzinárodným podujatím.

Že ide o skutočnú globálnu akciu, svedčia aj čísla z minulého ročníka. Uskutočnila sa totiž na 4 kontinentoch v 34 krajinách. Spolu cez 100 000 básní, ktorými sa platilo za kávu. Stovky správ v médiách. Viac ako 20 miliónov zobrazení na sociálnych sieťach. Vyše 1 milión zhliadnutí na YouTube…

Zdroj: Cafe Avenue

A práve kávu značky Julius Meinl ponúka humenská kaviareň Cafe Avenue. Nachádza sa na treťom poschodí OC. Jej doménou je tiež terasa na streche so skvostným výhľadom na mesto. V lete sa stáva miestom, kde sa konajú terasové párty.

Tak čo Humenčania, predvediete v utorok svoje básnické črevo? :)

Zdroj: Cafe Avenue

(PR)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM