Rôzne

Komunita Nerv platformy v Humennom sa rozrastá: Aké sú plány na rok 2020?

Kultúrno-spoločenské komunitné centrum, ktoré v Humennom vzniklo okolo Nerv platformy, má za sebou prvý rok svojej existencie.

Ilustračný obrázok k článku Komunita Nerv platformy v Humennom sa rozrastá: Aké sú plány na rok 2020?
Zdroj: NERV Platforma

Ako uviedla programová riaditeľka centra Jana Bercelová, komunita, ktorá na podujatiach participuje i počet ich návštevníkov sa neustále rozrastá.

„Na každom podujatí si všímam nových a nových ľudí. Teší ma, že komunita, ktorá si na nás začína zvykať, sa rozrastá a je rôzna. Chodia k nám ľudia s rôznymi názormi, s rôznym stupňom orientovania sa v rôznych témach a prichádzajú preto, aby nehľadali niečo, čo sa im páči alebo nepáči, ale preto, že sú zvedaví. A to ja považujem za veľkú vec,“ uviedla Bercelová.

Získali finančnú podporu

Nerv podľa nej pokrýva ekologické oblasti, oblasti vizuálneho umenia, organizuje workshopy pre deti. Vlani v lete zorganizoval i trojdňový festival. „Som rada, že sme zostali platformou, takže sa nám podarilo nájsť aktívnych ľudí v rôznych oblastiach, ktorí mohli prezentovať či už seba alebo oblasť, ktorou sa zaoberajú. Okruh týchto ľudí sa mi zdá byť nevyčerpateľný,“ doplnila.

Upozornila pritom, že všetci účinkujúci sa na vlaňajšom programe pričinili bez nároku na honorár. „Som ale veľmi rada, že sme na našu činnosť v roku 2020 získali finančnú podporu od Fondu na podporu umenia. Nielenže budeme môcť pokračovať a trochu viac sa profesionalizovať pri organizovaní podujatí, ale budeme môcť účinkujúcim poskytnúť ak už nie vždy honorár, aspoň servis, ktorí si zaslúžia,“ dodala.

Pripomenula, že za chod centra však Nerv vďačí aj miestnej spoločnosti Chemes, ktorá poskytla priestory bývalého textilného závodu bezodplatne. „Dokonca sme koncom roka začali využívať ďalšie voľné priestory v tejto budove na tri ateliéry, kde pracujú traja miestni vizuálni umelci. Teraz sa už naozaj priestor mení na neustále živé kultúrno-spoločenské komunitné centrum,“ povedala na margo priestorov s tým, že verejnosť je v nich vždy vítaná.

Program na rok 2020

Aj program na rok 2020 je podľa Bercelovej bohatý a rôznorodý. Jarný blok podujatí s názvom Fight (boj – pozn. TASR) štartuje už 1. februára rovnomennou výstavou troch výtvarných umelcov Jána Gerboca, Miroslava Hostiňáka a Rudolfa Hofera. Súčasťou sezóny zaoberajúcej sa bojom vo všetkých jeho podobách bude tiež beseda so psychologičkou na tému depresií či workshop kickboxu s trojnásobnou majsterkou Slovenska Dominikou Karchovou. Ťahákom letných podujatí s názvom Leto doma má byť sochárska rezidencia troch zahraničných umelcov.

„V jeseni máme pripravený blok podujatí pod názvom USA sezóna. Pred koncom roka máme naplánovaný projekt Skice, ktorý bude pojednávať o skici v abstraktnejšom ponímaní, ako niečo, čo nás inšpiruje k niečomu ďalšiemu,“ uzavrela Bercelová.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Pozrite si aj fotogalériu z podujatí Nerv platformy v roku 2019.

V OBRAZOCH: Nové združenie ponúka Humenčanom a spol. kultúrne vyžitie
30
Galéria
Zdroj: NERV Platforma

Hl. foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM