Rôzne

Kedysi bola verejnosti neprístupná: Neďaleká NPR Rožok je nabitá zaujímavosťami

Pred niekoľkými rokmi ani nebola verejnosti prístupná a realizovali tam niekoľko inventarizačných výskumov. Prečítajte si naj zaujímavosti o Národnej prírodnej rezervácii Rožok.

Ilustračný obrázok k článku Kedysi bola verejnosti neprístupná: Neďaleká NPR Rožok je nabitá zaujímavosťami
19
Galéria
Zdroj: TASR

V katastri obce Uličské Krivé v Sninskom okrese sa nachádza väčšia časť Národnej prírodnej rezervácie (NPR) Rožok, ktorá zasahuje aj do katastra susedného Uliča. Vznikla pred 55 rokmi.

Piaty stupeň ochrany

Zriadená bola na ochranu pralesovitých biotopov, ktorými sú predovšetkým čisto bukové lesy a pralesy a tiež je zaujímavá tým, že je to jedna zo štyroch sublokalít zapísaných v rámci Starých bukových lesov a bukových pralesov Karpát a iných regiónov Európy do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Jej celková výmera je 67,13 hektára. Platí tam piaty stupeň ochrany. Pred niekoľkými rokmi nebola verejnosti prístupná. „Máme tam zriadený náučný chodník, ktorý sčasti zachádza aj do NPR Rožok,“ uviedol Marián Gič zo Správy Národného parku Poloniny s tým, že sa viaže na červený turistický chodník, ktorý vedie z Uble do Novej Sedlice a na Kremenec.

Plná zaujímavostí

V minulosti bolo v tejto NPR realizovaných niekoľko inventarizačných výskumov. Zamerané boli na huby, ktoré tam patria k najzaujímavejším druhom a evidujú ich tam približne 280, tiež kvetenu či rôzne rady hmyzu ako napr. chrobáky, motýle, ale aj dvojkrídlovce. Gič v tejto súvislosti spomenul, že pre túto lokalitu je typický najmä hmyz, ktorého existencia sa viaže na mŕtve drevo v rôznych stupňoch rozkladu. Ide napr. o fúzača alpského.

„V rámci tejto prírodnej rezervácie profesor Korpeľ založil tri pokusné plochy, na ktorých sa vykonával výskum vývoja pralesovitých formácií. Zistená tam bola najvyššia zásoba dreva na 1 hektár, aká kedy bola na Slovensku nameraná v bukovom pralese (bez prímesí iných drevín), a to 1029 metrov kubických na hektár,“ poznamenal Gič.

V Národnom parku Poloniny sa nachádza celkom 21 maloplošne chránených území, z toho sedem je NPR, 13 prírodných rezervácií a jedna prírodná pamiatka. Pralesovité formácie sú v lokalitách Stužica, Riaba skala, Pľaša, Havešová, Borsučiny. „Fragmenty pralesovitých biotopov sa nájdu aj mimo maloplošných chránených území,“ uzavrel.

V pripojenej fotogalérii si môžete pozrieť okrem NPR Rožok aj ďalšie lákadlá obce Uličské Krivé.

Leží neďaleko nás: FOTOGALÉRIA z dediny, ktorú sa rozhodne oplatí navštíviť
19
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM