toš Rôzne Správy

Je tu čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru, humenskí hasiči apelujú na ľudí

Neopatrnosť a nedbalosť ľudí pri vypaľovaní trávy a zakladanie ohňov v prírode sú najväčšími rizikami vzniku požiarov v jarnom období.

Ilustračný obrázok k článku Je tu čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru, humenskí hasiči apelujú na ľudí
Zdroj: HaZZ

Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (OR HaZZ) v Humennom upozorňuje, že najviac lesných požiarov vzniká v jarnom období, keď sa v prírode nachádza veľké množstvo suchej trávy, lístia, ihličia a rákosia. Jar je taktiež obdobie, kedy vzniká najviac požiarov spôsobených činnosťou ľudí v prírode a používaním otvoreného ohňa.

Humenskí hasiči v tejto súvislosti žiadajú ľudí, aby rešpektovali zákaz vypaľovania porastov bylín, kríkov a stromov. „V prípade porušenia tohto zákazu hrozí podľa zákona fyzickej osobe pokuta do výšky 331 €, resp. v blokovom konaní do výšky 100 €, právnickej osobe alebo fyzickej osobe – podnikateľovi môžu hasiči uložiť pokutu až do výšky 16 596 €,“ uviedli.

Upozornili i na fakt, že spôsobenie požiaru je porušením platných predpisov, čo môže byť nakoniec kvalifikované ako priestupok alebo aj trestný čin.

A keď ste už v prírode a rozhodnete sa napríklad aj pre opekačku, majte na mysli tieto pravidlá, ktoré treba doržiavať:

  • Oheň zakladať iba na vyhradených miestach na to určených.
  • Oheň nezakladať pri fúkaní vetra a pri dlhotrvajúcom suchom počasí – porast v okolí ohniska je príliš suchý a môže sa ľahko zapáliť.
  • Pred odchodom skontrolovať stav ohniska a oheň dôkladne dohasiť (poliať vodou prípadne zasypať zeminou), pahreba nesmie obsahovať žeravé uhlíky, ktoré by sa mohli vplyvom vetra znova rozhorieť.
  • V prírode nezahadzovať sklenené veci, ohorky z cigariet.
  • Je potrebné byť na prípadný požiar pripravený (voda, piesok a pod.,).
  • Ak sa oheň nepodarí uhasiť vlastnými silami, je potrebné privolať hasičskú jednotku – linka tiesňového volania č. 150, 112.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM