Jahody už dozrievajú, prvé sú najkrajšie: Samozber odštartuje aj neďaleko Humenného!
Milovníci jahôd, môžete sa tešiť! Tieto obľúbené červené plody už dozrievajú. Neďaleko Humenného si budete môcť zájsť aj na ich samozber.

Ovocnú sezónu začínajú na poliach a v sadoch pod hradom Čičva v obci Sedliská tradične zberom jahôd, ktoré už dozrievajú. Časť produkcie putuje do vlastnej obchodnej siete a pre spracovateľov, ďalšou formou je aj tzv. samozber. Ten by mal na plantážach oficiálne začať už v pondelok (5.6.).
Dve plantáže k dispozícii
Záujemcovia tam môžu na jahody prísť počas pracovných dní, ale aj víkendov. Ako uviedol konateľ spoločnosti Agromix Sedliská Pavol Vagaský, záujem verejnosti o samozber každým rokom rastie. Pestujú tu štyri odrody jahôd. Vybrané sú tak, aby postupne dozrievali. Zber by mal teda trvať do konca júna.
K dispozícii sú dve plantáže. Jedna z nich je mladšia, druhú budú nanovo vysádzať. Jahody pestujú spolu na troch hektároch, v budúcom roku by chceli plochu zväčšiť na štyri hektáre. Najlepšia úroda je podľa Vagaského vtedy, keď presiahne 10 ton na hektár. Minimálne takýto objem produkcie by chceli v tomto roku dosiahnuť.
Prvé jahody sú podľa pestovateľa najkrajšie a najväčšie. „Tých by sa mal človek najesť dosýta,“ uviedol s tým, že ide o prvé ovocie po zime, ktorým by si mal človek doplniť vitamíny a iné pre organizmus prospešné látky. Najčastejšie sa používajú na zaváranie, mrazenie, ale aj na výrobu džemov a sirupov.
„Snažíme sa ovocie vypestovať kvalitné a zdravé, tradičným spôsobom, s minimálnym množstvom chémie,“ povedal s tým, že klimatické zmeny znižujú úrodu a zvyšujú náklady na ochranu a výživu. Najčastejším problémom sú neskoré mrazy. „Niekedy sme zbierali jahody v polovici mája, teraz sa to posunulo na koniec mesiaca,“ spomenul.
Aj na malinách či broskyniach
Samozber praktizujú v Sedliskách aj na malinách, višniach, marhuliach, broskyniach a jablkách. Vagaský tento spôsob považuje aj za istý druh vzdelávania. „Dôležité je ukázať najmä deťom, že ovocie nerastie v obchodoch, ale na poli. Že ho musí niekto vypestovať a počas celej tej doby sa oň starať,“ skonštatoval.
