Rôzne

Jahody už dozrievajú, prvé sú najkrajšie: Samozber odštartuje aj neďaleko Humenného!

Milovníci jahôd, môžete sa tešiť! Tieto obľúbené červené plody už dozrievajú. Neďaleko Humenného si budete môcť zájsť aj na ich samozber.

Ilustračný obrázok k článku Jahody už dozrievajú, prvé sú najkrajšie: Samozber odštartuje aj neďaleko Humenného!
3
Galéria
Zdroj: TASR

Ovocnú sezónu začínajú na poliach a v sadoch pod hradom Čičva v obci Sedliská tradične zberom jahôd, ktoré už dozrievajú. Časť produkcie putuje do vlastnej obchodnej siete a pre spracovateľov, ďalšou formou je aj tzv. samozber. Ten by mal na plantážach oficiálne začať už v pondelok (5.6.).

Dve plantáže k dispozícii

Záujemcovia tam môžu na jahody prísť počas pracovných dní, ale aj víkendov. Ako uviedol konateľ spoločnosti Agromix Sedliská Pavol Vagaský, záujem verejnosti o samozber každým rokom rastie. Pestujú tu štyri odrody jahôd. Vybrané sú tak, aby postupne dozrievali. Zber by mal teda trvať do konca júna.

K dispozícii sú dve plantáže. Jedna z nich je mladšia, druhú budú nanovo vysádzať. Jahody pestujú spolu na troch hektároch, v budúcom roku by chceli plochu zväčšiť na štyri hektáre. Najlepšia úroda je podľa Vagaského vtedy, keď presiahne 10 ton na hektár. Minimálne takýto objem produkcie by chceli v tomto roku dosiahnuť.

Prvé jahody sú podľa pestovateľa najkrajšie a najväčšie. „Tých by sa mal človek najesť dosýta,“ uviedol s tým, že ide o prvé ovocie po zime, ktorým by si mal človek doplniť vitamíny a iné pre organizmus prospešné látky. Najčastejšie sa používajú na zaváranie, mrazenie, ale aj na výrobu džemov a sirupov.

„Snažíme sa ovocie vypestovať kvalitné a zdravé, tradičným spôsobom, s minimálnym množstvom chémie,“ povedal s tým, že klimatické zmeny znižujú úrodu a zvyšujú náklady na ochranu a výživu. Najčastejším problémom sú neskoré mrazy. „Niekedy sme zbierali jahody v polovici mája, teraz sa to posunulo na koniec mesiaca,“ spomenul.

Aj na malinách či broskyniach

Samozber praktizujú v Sedliskách aj na malinách, višniach, marhuliach, broskyniach a jablkách. Vagaský tento spôsob považuje aj za istý druh vzdelávania. „Dôležité je ukázať najmä deťom, že ovocie nerastie v obchodoch, ale na poli. Že ho musí niekto vypestovať a počas celej tej doby sa oň starať,“ skonštatoval.

Jahody sú už červené aj neďaleko Humenného: FOTKY ako dôkaz!
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM