Ondrej Petričko Rôzne

Impozantné objavy na Vinianskom hrade: Stredoveká pec na chlieb aj prstene!

Prstene, hroty šípov, pestro zdobené kachlice, poklad medených mincí, ale aj približne 200-ročný vinič. To sú najznámejšie objavy archeologického výskumu, ktorý sa realizuje aj v tomto roku v areáli hradu nad obcou Vinné v okrese Michalovce. Stredoveká stavba prechádza zároveň rozsiahlou obnovou.

Ilustračný obrázok k článku Impozantné objavy na Vinianskom hrade: Stredoveká pec na chlieb aj prstene!
Zdroj: TASR

Práce na hrade nad Vinným pokračujú aj v tomto roku. Od 1. júla tu pracuje 36 ľudí. „Ideme v projekte Ministerstva kultúry SR cez program Obnov si svoj dom, ktoré nám poskytlo peniaze na materiál, náradie a výskumy. Úrad práce v Michalovciach nám poskytuje financie pre našich pracovníkov," prezradil kastelán Vinianskeho hradu Jaroslav Gorás z občianskeho združenia Zemplínsko-užská hradná cesta.

Hrad odhalil ďalšie tajomstvá

Aj tento rok je podľa jeho slov bohatý na zaujímavé objavy archeológov. „Podarilo sa nám nájsť stredovekú chlebovú pec a novú schodiskovú vežu na hrade. V paláci sme objavili pôvodnú dlažbu a v rohu jednej z miestností podstavec pod kachle, do ktorých sa kedysi prikladalo palivo z vonku. Panstvo sa teda vo vnútri zohrievalo, zatiaľ čo služobníctvo v mraze pritápalo. Bolo to pohodlné, no aj bezpečné, pretože plameň do izby nezasahoval," priblížil Gorás.

V areáli hradu sa nachádza aj netradičný, no nemenej zaujímavý objav. Je ním približne 200 rokov starý vinič, ktorý rastie spod spadnutých hradieb južného paláca. Podľa Gorása môže ísť o vyhynutú odrodu Neuburg, ktorá sa pestovala naposledy údajne práve v blízkosti Vinianskeho hradu. „Veľmi nás to potešilo, keď sme vinič objavili a tak sa od minulého roka oňho staráme. Či je to naozaj tá odroda, o ktorej hovorí legenda, to nám potvrdia až odborníci na vinnú révu.“

Impozantné objavy na Vinianskom hrade: Stredoveká pec na chlieb aj prstene!
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM