Veronika Hunyadiová Správy

Humenské sídlisko bude krajšie a zelenšie. Pozrite sa, čo radnica chystá, FOTO

Sídlisko pod Sokolejom čaká veľká premena. Obyvatelia sa majú na čo tešiť.

Ilustračný obrázok k článku Humenské sídlisko bude krajšie a zelenšie. Pozrite sa, čo radnica chystá, FOTO
7
Galéria

Mesto Humenné s púšťa do veľkej revitalizácie Sídliska pod Sokolejom. Rozsiahlej obnovy sa dočkajú vnútroblokové priestory na Partizánskej ulici. Informoval o tom tlačový referát mestského úradu.

„Keďže sa na sídlisku dlhodobo nerealizovali žiadne investičné akcie, darí sa nám to meniť. Vo výstavbe je bytovka, rekonštruuje sa materská škola. Aktuálne ide o významnú revitalizáciu vnútroblokových priestorov. Bude to komplex rekreačno-oddychovej zóny, kde si na svoje prídu všetky vekové kategórie, rodičia s deťmi, mládež. Teším sa, že sídlisko sa zmodernizuje," uviedol primátor mesta Miloš Meričko.

Mesto získalo na realizáciu projektu nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu. Cieľom je budovanie prvkov zelenej infraštruktúry. Celková hodnota je takmer 600-tisíc eur so spoluúčasťou mesta vo výške päť percent.

Zeleň aj ihriská

Projekt počíta so športovými plochami, vzniknúť majú dve väčšie a štyri detské ihriská. Vymenia sa hracie a dopadové plochy, ktoré budú spĺňať súčasné normy, osadia sa nové moderné hracie prvky ako preliezačky, pružinové hojdačky, zostavy so šmýkačkami.

Pribudne aj mestský mobiliár, nové lavičky, sedacie súpravy, smetné koše, stojany na bicykle a verejné osvetlenie. Obyvatelia sa môžu tešiť aj na pingpongový stôl či prírodné jazierko. Súčasné oplotené ihrisko sa zrenovuje.

„Je tu koncipovaná prevažne obytná zeleň, obnova nepriepustných povrchov za priepustné, keďže v niektorých častiach sa starý asfalt odstráni a nahradí ho nová povrchová úprava, ktorá bude priepustná, čo sa týka vody. Zaujímavým prvkom je prírodné jazierko s fontánkou, ktoré bude mať samočistiacu funkciu prostredníctvom špeciálnej zelene. V letných mesiacoch bude zmierňovať teplotné výkyvy a zvlhčovať vzduch, jeho súčasťou bude aj drevené mólo," vysvetlil vedúci Odboru koncepcie a rozvoja mesta Miroslav Turčan.

Potešia aj motoristov

Mesto myslí aj na majiteľov áut. V rámci projektu sa zrevitalizujú a rozšíria parkovacie plochy pre osobné vozidlá, kapacita bude 57, a vznikne tiež osem samostatných miest pre imobilných. Plánuje sa vybudovanie dvoch nových prístreškov pre komunálny odpad. Staré verejné osvetlenie nahradí nové na báze LED svietidiel, čo prispeje k zvýšeniu efektivity a k úspore nákladov na prevádzku.

Lehota na dokončenie projektu je stanovená na 10 mesiacov. „Ak budú nové výzvy a možnosti, mesto chce pokračovať v revitalizácii aj ďalších častí v rámci mesta," dodal Miroslav Turčan.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM